Reprezentantul Inspectoratului General de Stat in Constructii prezent in Maramures

prefectPrefectul judetului Maramures Anton Rohian a primit marti, 3.06.2014 vizita inspectorului general al Inspectoratului  General de Stat in Constructii, Paul Racovita si a inspectorului de specialitate din   Inspectoratul in Constructii Cluj, Laurentiu Viorel Ruen. La discutii au luat parte  si inspectorul de specialitate al Inspectoratului Judetean in Constructii Maramures, Gabriela Tantas si arhitectul sef al judetului Vasile Span.

     Principala tema de discutie a fost cea cu privire la modul in care se construieste in ultimii ani in Maramures. Sunt localitati care nu au documentatii de urbanism, aici construindu-se fara respectarea legii.  Inspectorul general al IGSC Paul Racovita  a declarat ca  toate neregulile pleaca  de la reprezentantii administratiei publice locale. ” In cazurile in care autorizatia de constructie a fost emisa  de catre Consiliul Local  si s-a construit in baza acesteia, inspectorilor in constructii le este imposibil sa intervina. In plus, daca arhitectii responsabili nu ar semna astfel de autorizatii si l-ar informa pe primar  despre starea de fapt, nu s-ar ajunge la astfel de situatii.  Cred ca la nivelul judetului Maramures trebuie sa ne orientam  spre zonele unde fenomenul este pregnant. „ – a declarat Paul Racovita.

    Prefectul Anton Rohian a subliniat riscul pierderii brandului maramuresean in domeniul constructiilor, avand in vedere numarul tot mai mare de constructii moderne cu inox si aluminiu ce stirbesc din frumusetea satului traditional . „ Impreuna cu dumneavoastra trebuie sa gasim solutii pentru  a nu asista la disparitia unui brand. E nevoie de disciplina in constructii, de conservarea constructiilor specific maramuresene. Daca nu ne implicam, stilul traditional al caselor din Maramuresul istoric in special, va disparea  in cativa ani „ – a spus Anton Rohian.

     La initiativa prefectului, in cel mai scurt timp, in Maramures va fi alcatuita o comisie formata din reprezentantii Institutiei Prefectului judetul Maramures, ai Inspectoratului Judetean in Constructii Maramures, ai Directiei de Cultura Maramures, ai Ordinului Arhitectilor Maramures si ai Consilului Judetean prin arhitectul sef al judetului. Acestia vor organiza  intalniri  in judet cu autoritatile locale responsabile, cu privire la pastrarea pe cat posibil a  stilului traditional al constructiilor.  Inspectorul  general Paul Racovita a promis ca va reveni in Maramures pentru a evalua rezultatele discutiilor si pentru a se gasi solutii concrete in acest sens.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.