Republica Moldova trece printr-un moment extrem de delicat!

MOLDOVA-PARILAMENTRepublica Moldova va trece joi printr-un moment extrem de delicat, poate chiar istoric. Parlamentul de la Chisinau se va pronunta asupra motiunii de cenzura inaintata de comunisti pe motiv ca Guvernul Leanca, pro-european, s-ar fi aliniat la sanctiunile UE impotriva unor oficiali rusi si a unor fosti oficiali ucraineni.

Motiunea vine in conditiile in care cetatenii moldoveni care detin pasapoarte biometrice vor putea calatori in UE fara vize incepand cu 28 aprilie, in conditiile in care Republica Moldova a parafat un acord de asociere cu UE si urmeaza sa il semneze, iar presedintele Traian Basescu face presiuni pentru ca semnarea sa fie devansata pentru sfarsitul lunii mai.

Adica Republica Moldova se afla acum in situatia in care se afla Ucraina inainte de summit-ul de la Vilnius, cand fostul presedinte Ianukovici a refuzat semnarea, sub presiunile Moscovei, ceea ce a dus la declansarea evenimentelor din tara vecina.

Moscova a pierdut partida atunci, motiv pentru care a anexat Crimeea si pare pregatita sa isi continue ofensiva, dupa cum apreciaza cei mai multi dintre analisti.

Si exista toate motivele sa credem ca Moscova va face tot ce poate pentru a nu lasa Republica Moldova sa intre oficial in lumea democratica. Presedintele Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu, a declarat pentru Europa Libera ca „pe teritoriul Republicii Moldova, dar si in regiune, se da o lupta geopolitica dura”.

In mod normal, motiunea de joi nu ar trebui sa treaca, dar exista informatii ingrijoratoare, referitoare la tentative de mituire a unor deputati moldoveni. Pro TV Chisinau a difuzat luna trecuta imagini de la ceea ce se presupune ca ar fi fost tentativa de cumparare a unui deputat cu un sfert de milion de dolari, pentru a se alatura comunistilor. Nimeni nu poate spune ca a fost singura incercare, dupa cum, avand in vedere suma vehiculata, este probabil sa fie vorba despre bani veniti din afara Republicii Moldova.

Daca Moscova reuseste sa rastoarne Guvernul Leanca pana la semnarea acordului de asociere, nici macar nu mai are nevoie sa rupa Transnistria sau sa mai faca cine stie ce demonstratii de forta. Un guvern prorus la Chisinau, eventual instalat pe banii Moscovei, ar dansa exact dupa cum canta Vladimir Putin.

Situatia este cu atat mai complicata cu cat populatia Republicii Moldova este un mozaic etnic si, in egala masura, neomogena din punctul de vedere al optiunii proccidentale. 20% dintre cetatenii moldoveni sunt rusofoni. Potrivit unui recent sondaj, 50% din moldoveni doresc integrarea R. Moldova in UE, iar 46% aderarea Moldovei la Uniunea vamala Rusia-Belarus-Kazahstan. De aici deducem ca si multi dintre cei care se declara etnici moldoveni se simt mai apropiati de Rusia.

Pare surprinzator, dar nu e, daca ne gandim ca, in afara de poduri de flori si cate o declaratie lacrimogena, in 25 de ani Romania nu a facut mare lucru pentru „fratii” de peste Prut.

Firmele romanesti din R. Moldova sunt incomparabil mai putine decat cele rusesti. In magazine predomina produsele rusesti. Foarte multi moldoveni lucreaza in Rusia si de banii castigati acolo familiile lor depind. Cate poduri reale au fost construite in ultimul sfert de secol peste Prut?

In toti anii acestia de independenta, care vin dupa anii de apartenenta la URSS, moldovenii s-au obisnuit sa se raporteze in primul rand la Mosocova, iar guvernele de la Bucuresti n-au facut mai nimic pentru a schimba aceasta mentalitate.

Asa ca eventuala reinstalare a comunistilor prorusi nu stiu cu cata ostilitate publica ar fi intampinata. Este un moment critic, periculos, pe care sa speram ca Republica Moldova il va trece cu bine. Si pentru viitorul ei, dar si pentru al nostru, pentru ca un mare pas inainte facut de Rusia in coasta Romaniei este, cred, ultimul lucru pe care ni-l putem dori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.