Resurse minerale în Maramureş: Borcutul din Groapele Chiuzbăii

foto: Andreas Sasaran

Maramureșul se mândrește cu peste 100 de izvoare minerale. Multe dintre acestea se află în aria de influență a aureolei mofetice a Munților Gutâi, astfel că aceste ape freatice sunt puternic mineralizate natural și poartă numele de ,,borcuturi’’.
Aici, izvoarele de ape mineralizate au luat naştere datorită structurii vulcanice a subsolului şi a circulaţiei apelor de infiltraţie. Aceste ape mineralizate au compoziţii diferite, fiind de cele mai multe ori carbogazoase, feruginoase sau sulfuroase, reprezentând factori naturali deosebit de favorabili pentru diferite cure. Încă de când au fost descoperite de localnici, aceste borcuturi au primit un loc special în viaţa comunităţii. Localnicii folosesc apa mineralizată pentru consum zilnic și în tratarea unor boli. Cei care consumă zilnic borcut au un tonus muscular şi o energie mai mare.
Borcutul din Groapele Chiuzbăii se găsește la poalele Dealului Hurdugoi, la altitudinea de 600m, pe traseul montan punct albastru ce leagă Groapele Chiuzbăii de Vârful Igniș.

sursa

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.