REȚETĂ COZONAC. Aşa se face cel mai bun cozonac pentru paste 2018. Cum să faci cei mai pufoşi COZONACI DE PASTE

REȚETĂ COZONAC. Aşa se face cel mai bun cozonac pentru paste 2018. Cum să faci cei mai pufoşi COZONACI DE PASTE
REȚETĂ COZONAC. Acesta este secretul cozonacului din Moldova! Gospodinele îl trântesc şi pun un ingredient secret în compoziţia cozonacului. Cozonacul lor iese mereu şi pufos şi gustos!

Ingrediente:

1 kg făină albă
25 g drojdie proaspătă
6 ouă
300 g unt
200 g zahăr
300 ml lapte
1 praf de sare
½ linguriţă nucşoară
150 g stafide macerate în 3 linguri de rom
100 g migdale feliate
100 g cireşe confiate
50 g portocale glasate
3 linguri unt pentru stropit
zahăr pudră pentru decor
coajă de lămâie şi portocală rasă.

RETETE DE COZONACI. In primul rand trebuie sa incalzesti foarte bine incaperea unde vei framanta. Acesta este cel mai mare secret al unui cozonac reusit, in afara de framantatul serios:

Cand pregatesti maiaua trebuie sa dizolvi drojdia in putin lapte caldut, cu 1 lingurita de zahar si cateva linguri de faina, apoi sa lasi totul la caldura cateva minute, pana creste.

Toate ingredientele lichide trebuie sa fie calde. Atentie nu reci, dar nici fierbinti. Este foarte important acest lucru.

Faina trebuie cernuta  printr-o sita, deoarece aluatul va deveni mai aerat si mai pufos.

Mai multe sfaturi pentru cei mai pufoşi cozonaci pe Unica.ro.

REŢETĂ COZONAC DE PASTE. O singură felie de cozonac are până la 180 de kilocalorii, afirmă medicii, motiv pentru care aceştia ne recomandă o singură felie pe zi, de preferat în afara meselor principale, ca aliment dulce. Cozonacul, fie că este cu nucă şi cacao sau cu rahat, este desertul tradiţional al mesei de Crăciun. Mai jos puteţi citi reţete simple pentru cozonac.

REŢETĂ COZONAC CU CREMĂ DE CACAO, NUCI ŞI STAFIDE

Ingrediente maia:

50 grame drojdie proaspata
2 linguri de lapte
o lingura de faina

Ingrediente aluat:

1 kilogram de faina
6 galbenusur
i o jumatate litru de lapte
300 grame zahar
200 grame unt
50 grame ulei coaja rasa de la o lamaie
4 fiole esenta de rom
4 fiole esenta de vanilie

Ingrediente crema:

stafide si mac 300 grame
nuca maruntita 20 grame
unt
2 linguri cacao
4 linguri de zahar
5 linguri de lapte

Pasul 1. Se face maiaua din drojdie, 2 linguri de lapte, o lingurita de zahar si o lingura de faina.Dupa ce le amestecam, se lasa la crescut.

Pasul 2. .Dupa ce a crescut maiaua, in paralel punem faina cernuta intr-un lighenus si adaugam laptele fierbinte putin cate putin, lapte care in prealabil a fost fiert cu zaharul si cu coaja rasa de la o lamaie si bineinteles framantam.

Pasul 3. Adaugam galbenusurile de ou treptat si framantam, galbenusuri care in prealabil au fost batute bine si peste care am adaugat un varf de sare.

Pasul 4. Adaugam untul impreuna cu uleiul, care trebuie sa fie cald (in prealabil am topit untul si peste acesta am pus uleiul).

Pasul 5. Peste toata aceasta compozitie din lighenus adaugam maiaua si framantam, apoi esentele, presaram faina si lasam la crescut.

Pasul 6. Pentru crema punem laptele la foc cu unt, cacao, nuca, mac si stafide.In prealabil stafidele trebuie lasate in lapte pentru a se inmuia.

Pasul 7. Dupa ce a crescut, pentru un cozonac luam jumatate din compozitie.Aceasta jumatate va fi impartita la randul ei in alte doua jumatati.Luam prima jumatate, o intindem, o ungem cu putin ulei si adaugam compozitia.La fel facem si cu cea de-a doua jumatate si le impletim. Le asezam in forma pentru cozonac, in care vom pune hartie de copt.Cozonacul va fi uns cu o pensula cu galbenus si presaram zahar tos.

Sfaturi: Pentru a creste cozonacul, in incaperea in care tineti aluatul la crescut trebuie sa fie cald, iar lighenusul trebuie acoperit cu cateva carpe. In primele 20 de minute de cand ati bagat cozonacul, la cuptor nu trebuie sa deschideti usa acestuia. Aluatul este foarte bine framantat, cand apar acele mici basici. Ingredientele trebuie adaugate treptat si cate putin, mai ales cele lichide pentru a nu ineca acel aluat.

Sursa cozonaci.info

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.