REȚINUȚI PENTRU CONSTITUIREA UNUI GRUP INFRACȚIONAL ORGANIZAT, TRAFIC DE MIGRAȚI ȘI COMPLICITATE LA TRAFIC DE MIGRANȚI

La data de 6 septembrie 2023, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj, cu sprijinul polițiștilor Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontiera Timisoara, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Cluj – Napoca, au pus în executare 5 mandate de percheziție domiciliară, în municipiul Cluj-Napoca, într-o cauză privind săvârșirea infracțiunii de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de migrați și complicitate la trafic de migranți.

Din cercetări a reieșit faptul că, în perioada 2020 – 2023, ar fi fost constituit un grup infracțional care ar fi acționat în scopul obținerii de beneficii materiale prin facilitarea migrației ilegale, respectiv recrutarea migranților, adăpostirea acestora pe teritoriul României și, ulterior, ar fi înlesnit trecerea ilegală a frontierei de stat, destinația finală fiind țări din vestul Europei.

Pentru a da o aparență de legalitate activității infracționale, membrii grupului ar fi realizat recrutarea migranților, prin intermediul unor firme de plasare a forței de muncă, le-ar fi încheiat contracte de muncă fictive, pe perioade scurte, și le-ar fi facilitat trecerea ilegală a graniței României, încasând de la fiecare migrant sume cuprinse între 4.000 – 4.500 de euro.

De asemenea, unul dintre bărbați ar fi intermediat, în numele unei societăți comerciale, obținerea avizelor de muncă, în schimbul a 750 de euro, pentru fiecare dosar.

Pe parcursul administrării probatoriului, au fost depistate și oprite șapte transporturi ilegale de migranți, șase pe teritoriul României și unul în Ungaria.

La data de 6 septembrie 2023, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj, cu sprijinul Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Cluj – Napoca, au pus în executare 5 mandate de percheziție domiciliară, în municipiul Cluj–Napoca, fiind descoperite și ridicate mai multe telefoane mobile și laptopuri, suporți amovibili de memorie, 3.000 de euro și înscrisuri.

Ulterior, la data de 7 septembrie 2023, procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Cluj – Napoca au dispus reținerea, pentru 24 de ore, a 3 persoane bănuite, urmând a fi sesizat judecătorul de drepturi și liberăți din cadrul Tribunalului Cluj, cu propunerea de arestare preventivă, pentru 30 de zile.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor Grupării Mobile de Jandarmi Cluj.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și prezumția de nevinovăție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.