România a modificat 56 de măsuri în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă iar modificările au fost determinate, printre altele, de necesitatea de a lua în considerare circumstanţe obiective care au împiedicat îndeplinirea anumitor măsuri, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.
Comisia Europeană a evaluat, marţi, în mod pozitiv Planul de Redresare şi Rezilienţă modificat al României, care include un capitol privind REPowerEU. Finanţarea oferită se ridică în prezent la 28,5 miliarde euro (14,9 miliarde euro sub formă de împrumuturi şi 13,6 miliarde euro sub formă de granturi), planul cuprinzând 66 de reforme şi 111 investiţii.
Capitolul privind REPowerEU prezentat de România constă în două reforme noi şi şapte investiţii menite să îndeplinească obiectivele planului REPowerEU de a face Europa independentă de combustibilii fosili provenind din Rusia cu mult înainte de 2030. Aceste măsuri urmăresc accelerarea producerii de energie verde, promovarea eficienţei energetice a clădirilor, precum şi recalificarea şi perfecţionarea forţei de muncă în domeniul producerii de energie verde.
Potrivit Executivului comunitar, România a modificat 56 de măsuri. Modificările aduse planului iniţial al României au fost determinate de necesitatea de a lua în considerare: circumstanţe obiective care au împiedicat îndeplinirea anumitor măsuri, astfel cum erau planificate iniţial, inclusiv ca urmare a inflaţiei ridicate înregistrate în 2022 şi 2023 şi a perturbărilor lanţului de aprovizionare cauzate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, precum şi revizuirea în sens descendent a alocării maxime sub formă de granturi din MRR destinată ţării, de la 14,2 miliarde euro la 12,1 miliarde euro. Această revizuire este rezultatul actualizării din iunie 2022 a cheii de alocare a granturilor din cadrul MRR şi reflectă rezultatul economic al României în 2020 şi 2021, comparativ mai bun decât se prevăzuse iniţial.
România a solicitat transferul cotei sale din rezerva de ajustare la Brexit către plan, în conformitate cu Regulamentul REPowerEU. Aceste fonduri, care se adaugă la alocarea pentru România sub formă de granturi din MRR şi REPowerEU (12,1 miliarde euro şi, respectiv, 1,4 miliarde euro), precum şi la împrumuturile acordate în cadrul MRR (14,9 miliarde euro), aduc valoarea finanţării în cadrul planului modificat la 28,5 miliarde euro.
Planul modificat al României pune un accent puternic pe tranziţia verde, alocând 44,1% (în creştere faţă de 41% în planul iniţial) din fondurile disponibile pentru măsuri care sprijină obiectivele climatice.