România, implicată în poliția aeriană NATO

Şeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, a participat miercuri, prin videoconferinţă, la cea de-a 185-a reuniune a Comitetului Militar al NATO, cea mai înaltă autoritate militară a Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord. General-locotenentul Daniel Petrescu a transmis mulţumiri pentru contribuţiile constante ale aliaţilor din Canada, Italia, Marea Britanie şi Spania pentru întărirea serviciului de poliţie aeriană. Pe parcursul sesiunilor de lucru, s-a discutat despre angajamentele operaţionale, inclusiv în Afganistan, Irak şi Balcani, a fost aprobat conceptul fundamental „NATO Warfighting”, s-a analizat progresul privind consolidarea posturii de descurajare şi apărare în spaţiul Euro-Atlantic şi s-au propus soluţii pentru eliminarea impactului pandemiei de COVID-19 asupra capacităţilor defensive naţionale şi aliate, arată un comunicat al Ministerului Apărării Naţionale (MApN).

Daniel Petrescu a reliefat angajamentul Armatei României în misiunile Alianţei, amintind că ultima acţiune a ţării noastre, în acest sens, a fost dislocarea în Irak, în luna ianuarie, a unui detaşament de comunicaţii şi informatică care acţionează în operaţiile „NATO Mission in Iraq” şi „Inhererent Resolve”. De asemenea, el a transmis mulţumiri pentru contribuţiile constante ale aliaţilor din Canada, Italia, Marea Britanie şi Spania pentru întărirea serviciului de poliţie aeriană. Nu în ultimul rând, şeful SMAp a salutat sprijinul constant al ţărilor NATO în procesul atingerii capacităţii operaţionale iniţiale a Comandamentului Corpului Multinaţional Sud-Est, dispus pe teritoriul ţării noastre.

Comitetul Militar al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord are rolul de a furniza recomandări Consiliului Nord-Atlantic privind modalităţile în care Alianţa poate răspunde la provocările globale de securitate. Pe durata unui an, reuniunile la nivelul şefilor apărării se desfăşoară de două ori la sediul NATO din Bruxelles şi o dată într-o ţară membră a NATO. Activitatea de rutină este efectuată de reprezentanţii militari naţionali prezenţi permanent la comandamentul NATO din Bruxelles, precizează MApN.

Totodată, secretarul general a prezentat principalele direcţii strategice formulate în cadrul conferinţei miniştrilor de Externe ai statelor membre ale NATO din luna decembrie 2020 şi obiectivele reuniunii miniştrilor Apărării din luna februarie a acestui an.

sursa

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.