România lucrului (ne) bine făcut!

certificatÎntr-una din zielele săptămânii trecute am fost oprit în trafic,la un control “de rutină”,de către un echipaj de poliție de la o secție rurală. Apropiindu-se de mașina mea,d-l agent s-a recomandat ca fiind D.M.solicitând sa-I înmânez actele . I le-am dat cu lejeritate stiind că eram cu toate în regulă.Spre surprinderea mea,d-l agent, mi-a comunicat că îmi expirase Inspectia tehnică periodică a autoturismului.Nu-mi venea să cred, știind că aceasta trebuia sa-mi expire în august 2015.

Din păcate,cele spuse de politist s-au adeverit,într-adevar ITP-ul expirase iar d-l agent,cu un zâmbet de satisfactie, în colțul gurii,m-a anunțat că trebuie să-mi retină Certificatul de înmatriculare si să-mi aplice o amendă. I-am explicat omului legii că a fost o regretabilă neglijență, neintentionată, din partea mea si că poate să-mi rețină certificatul dar,îl rog, să nu mă amendeze pentru că stiu că amenda are un rol coercitiv,iar eu am înțeles unde am greșit și,în cel mai scurt timp voi remedia greșeala.

Foarte înțelegător,m-a rugat să stau în masina iar cand a revenit cu actele, scrisese un proces verbal,de toată frumusețea, din care reieșea că am de plătit o amendă în valoare de 877,5 lei(9 puncte-amendă) sau jumatate din sumă, respectiv 438,75 lei, dacă o voi plati în 48 de ore.
M-a mai anunțat că pentru redobândirea Certificatului de înmatriculare va trebui să merg la reprezentanța RAR, pentru inspectia tehnică a autoturismului iar apoi,în termen de 48 de ore îmi voi putea redobândi certificatul de la sediul Politiei rutiere din Baia Mare.


Sa nu se înteleagă greșit: nu contest faptul ca mi s-a retras certificatul! Am fost vinovat de neglijență si am suportat consecințele.Contest doar faptul că am fost și amendat.Mai ales că greseala comisă nu a fost una intentionată.Si contest,mai ales, cuantumul amenzii care este exagerat de mare în raport cu veniturile marii majorități a românilor. Bun, dar ăsta este acum un fapt consumat.


După ce am făcut inspectia tehnică a autoturismului ,la RAR, autoturismul meu fiind în regula, am plecat la sediul Politiei rutiere pentru a-mi ridica Certificatul de înmatriculare.Acolo,surpriză:functionarul de la ghișeu mă anunță că talonul meu nu sosise înca acolo și mă roagă să încerc săptămâna viitoare!! Si asta,atentie, după 9 zile de la retinerea lui ! Indignat, l-am întrebat cum este posibil așa ceva?!!

Mi-a raspuns că poșta militară operează o data sau de două ori pe săptămână si, probabil, documentul meu n-a fost încă trimis sau este undeva pe drum.


Dacă d-l agent D.M.,cel care mi-a retinut certificatul,dându-mi si amendă, mi-a spus că pot să-l redobândesc în 48 de ore de la reținere iar eu am lăsat să treacă 9 zile până să merg la ghiseu însă actul nu sosise încă, întreb: pot să-l amendez si eu pe omul legii care n-a trimis actul în termenul legal? Sau,pot să-i amendez pe cei care nu si-au făcut datoria,dovedind neglijență sau delasare? Evident, nu pot!

Nu există temei legal pentru așa ceva.Dar,pot măcar să trag un semnal de alarmă si,poate,poate, va vedea acest material acel “cine trebuie” iar,pe viitor, oamenii nu vor mai fi purtați aiurea pe drumuri!

Mircea Paușeniuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.