România printre țările cele mai expuse din UE la înlocuirea forței de muncă de către roboți industriali

Mai mult de jumătate din locurile de muncă actuale din majoritatea statelor Uniunii Europene, printre care și România, ar putea fi computerizate și gestionate de roboți în următorii 20 de ani, precizează un studiu recent al unui think-tank din Bruxelles, transmite joi publicația The Local, ediția electronică.

România ar putea fi printre țările cele mai expuse, cu un procent de 62%, la introducerea pe scară largă a roboților industriali care ar înlocui forța de muncă umană, urmată de Portugalia cu 58,94% și Croația cu 57,91%. La rândul lor, Italia, Polonia, Bulgaria și Grecia ar putea fi vizate de o introducere a roboților în proporție de aproximativ 56% în economie.

Pentru moment nu se poate estima cu exactitate efectul introducerii roboților asupra ratei șomajului, pentru că vor fi create alte noi locuri de muncă, iar cei care vor fi înlocuiți de roboți nu vor deveni neapărat șomeri, mai precizează raportul amintit.

‘Tehnologia va revitaliza semnificativ piețele de muncă pe termen lung și va determina realocări în ceea ce privește abilitățile de care vor avea nevoie lucrătorii de mâine’, a spus Jeremy Bowles, autorul studiului. ‘Pentru a atenua riscurile acestei realocări este important pentru sistemul nostru educațional să se adapteze’, a adăugat Bowles.

Un studiu similar publicat anul trecut, în septembrie, în SUA, care lista joburile cel mai probabile a fi realizate cu ajutorul roboților, a produs neliniște. Studiul a calculat cum pot fi afectate joburile de introducerea robotizării, identificând cele trei aspecte care ar putea împiedica roboții să realizeze acele sarcini, respectiv inteligență creativă, inteligență socială și sarcini de manipulare și percepție. Cei mai expuși riscului ca joburile lor să fie preluate de roboți sunt agenții de vânzări prin telefon, secretarele, referenții și analiștii de credite, în timp ce medicii, terapeuții și angajații din serviciile sociale sunt cel mai puțin în pericol să-și vadă locurile de muncă preluate de roboți într-un viitor apropiat.

Studiul realizat de think-tankul din Bruxelles a folosit cercetarea destinată pieței americane de muncă și a aplicat metodele de analiză pentru Europa, pentru a vedea și care state sunt cele mai expuse introducerii roboților în defavoarea forței de muncă umane. Economiile din statele nordice sunt cel mai puțin expuse ca roboții să preia din locurile de muncă din anumite domenii, în timp ce țările din sudul și estul Europei sunt cele mai expuse.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.