Romania și Bulgaria în afara spaţiului Schengen; migrația principala problemă

Preşedintele Comisiei Europene a cerut cooptarea imediată a Bulgariei şi României în spaţiul Schengen. Ministrul austriac de interne Karner a refuzat prompt şi a insistat asupra veto-ului ţării sale.

În opinia sa, scopul central al Comisiei Europene trebuie să fie lupta împotriva migraţiei ilegale şi a traficanţilor: „La acest moment, numărul migranţilor creşte în întreaga Europă şi în multe ţări se discută despre controale suplimentare la frontiere, de exemplu în Germania faţă de Polonia. Într-un asemenea moment, pentru mine nu are rost să vorbim despre extinderea spaţiului Schengen. Avem nevoie de mai multe şi nu de mai puţine controale”.

Von der Leyen solicita în discursul său despre starea UE cooptarea „fără alte tărăgăneli” a Bulgariei şi României în spaţiul Schengen fără controale la frontiere. Ambele ţări au demonstrat că îndeplinesc criteriile necesare – a precizat Von der Leyen la Strasburg.

Guvernul federal austriac blochează aderarea Bulgariei şi României la Schengen, motivându-şi atitudinea de respingere prin numărul mare de refugiaţi care ar ajunge în UE trecând prin aceste state. În discursul său, Von der Leyen a replicat că protecţia frontierelor din UE a fost întărită, iar în această privinţă Bulgaria şi România au oferit un exemplu pozitiv. RADOR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.