Săptămâna aceasta a fost marcată de două cutremure cu o magnitudine de aproape 5 grade pe scara Richter: unul de 4,6 și celălalt de 4,9, ambele produse la un interval de 24 de ore. Ieri, INFP a mai înregistrat un cutremur.
România este o ţară cu potenţial seismic ridicat, aspect evidenţiat de studiile de hazard seismic şi de prevederile codului de proiectare seismică P100. Practic, în orice moment se poate produce un cutremur cu magnitudine mai mare de 7 în Zona Seismică Vrancea, la adâncimi între 60 şi 180 km. Şi această zonă nu este singura în care pot avea loc cutremure cu potenţial distructiv.
Potrivit INFP, cele mai mari cutremure se produc cu majoritate in zona Vrancea (in numar foarte mare la adancimi intermediare), dar si alte zone crustale precum Fagaras-Campulung, Banat, Shabla si Crisana-Maramures.
Pe baza Cataloagelor de Cutremure si a altor considerente (tectonice, geologice, statistice) au putut fi elaborate harti de hazard seismic, care indica probabilitatea de aparitie a unui cutremur (sau depasire a unui parametru caracteristic precum acceleratie sau intensitate) intr-o anumita zona si perioada de timp.
Urmatoarele harti sunt rezultatul celor mai noi studii pentru Romania.
Zonarea valorilor de varf ale acceleratiei terenului pentru proiectare cu interval mediu de revenire de 225 ani si probabilitate de depasire de 20% in 50 de ani (recolorata dupa codul seismic P100-1-2013)
Harta de hazard seismic calitativ, pentru perioada de revenire: 1000 de ani. Harta a fost realizată în cadrul Proiectului Ro-Risk (Evaluarea Riscurilor de Dezastre la Nivel Național), în anul 2017.
Un cutremur cu magnitudinea 3,8 a avut loc joi, la ora 13.13, în judeţul Buzău. Miercuri dimineaţă, la ora 5, 32, în zona seismică Vrancea, în judeţul Buzău, a avut loc un cutremur cu magnitudine 4,9, la adâncimea de 132,5 kilometri.
Cutremurul s-a produs in apropierea următoarelor oraşe: Nehoiu(19km), Covasna (33km), Întorsura Buzăului (38km), Târgu Secuiesc (48km), Vălenii de Munte (55km)
Un alt cutremur, cu magnitudinea 4,6 a avut loc marţi, la ora 13,27, la adâncimea de 96,6 km.
Luni, în zona Vrancea, în intervalul 0.24.22.16, au avut loc patru cutremure, cu intensităţi între 2,3, şi 3,1.
În ultimii doi ani, în România au avut loc peste 25 de seisme cu magnitudine peste 4.
În România, cel mai puternic cutremur din acest an a avut loc în 8 februarie, în Vrancea, şi a avut magnitudinea 5, fiind resimţit şi la Bucureşti.
Citeste mai mult pe romaniatv.net