Romanii pot primi peste 4.000 de lei de la stat. Cum intri in posesia banilor

Si in 2019, la fel ca in alti ani, romanii pot beneficia de ajutor de inmormantare.

Potrivit prevederilor legale, daca persoana decedata a fost asigurata sau pensionara, familia va beneficia de un ajutor in valoare de 4.162 lei. In situatia in care decesul este al unui membru al familiei (sot, copii proprii, copii adoptati, copii aflati in plasament familial sau incredintati spre crestere si educare familiei) asiguratului sau al pensionarului, ajutorul acordat este de 2.081 lei.

Oferte Early Booking pana la 31 ianuarie! Profita acum!

Ajutorul de deces se achita, in termen de 3 zile lucratoare de la solicitare, de catre casa teritoriala de pensii sau de catre institutia care gestioneaza bugetul asigurarilor pentru somaj.

Actele necesare acordarii ajutorului de somaj sunt urmatoarele:

  • cerere pentru acordarea ajutorului de deces (anexa nr. 11);
  • certificat de deces (original si copie);
  • act de identitate al solicitantului (original si copie);
  • acte de stare civila ale solicitantului, din care sa rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, dupa caz, actul care atesta calitatea de tutore, curator, mandatar (original si copie);
  • dovada ca solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original si copie);
  • act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurarilor sociale, prin care se atesta boala care l-a facut inapt si data ivirii acesteia, in cazul copilului inapt in varsta de peste 18 ani (original);
  • adeverinta care sa certifice ca, la data decesului, membrul de familie cu varsta cuprinsa intre 18 si 26 de ani urma o forma de invatamant organizata potrivit legii (original).
  • adeverinta eliberata de angajator din care sa rezulte ca persoana decedata avea calitatea de asigurat la data decesului, respectiv extras din REVISAL, dupa caz.

Sursa: kanal.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.