Românii vând pe internet bancnotele cu chipul Ecaterinei Teodoroiu. Cu cât poţi cumpăra bancnota de 20 de lei

Românii au început să vândă pe internet noile bancnote cu chipul Ecaterinei Teodoroiu. Acestea au fost puse în circulaţie pe 1 decembrie 2021.

Bancnotele cu chipul Ecaterinei Teodoroiu se vând pe internet la nici două luni de când Banca Naţională a României le-a pus în circulaţie. Ecaterina Teodoroiu este prima femeie care apare pe o bancnotă românească.

Profită acum : Ofertă de nerefuzat

Ofertă de nerefuzat . Cum facem un concediu reușit cu bani puțini!

Oferta de nerefuzat  la President Hotel & Resort**** din Băile Felix

Oferta de nerefuzat: Hotel Barátság Hajdúszoboszló

Oferte Speciale pentru Revelion in Tara si in Strainatate!

Profită acum: Vara în luna decembrie

ATP Motors. Campanii de nerefuzat. Noi  îți găsim soluția!

Preţul bancnotei de 20 de lei, care a fost pusă în circulaţie chiar de Ziua Naţională a României, variază între 20 şi 50 de lei. Aceasta este imprimată pe suport de polimer, în tehnică mixtă plană/în relief, cu dimensiuni de 136 x 77 mm şi culoare predominant verde oliv.

Pe aversul bancnotei se regăsesc următoarele elemente grafice reprezentative: portretul Ecaterinei Teodoroiu, anii între care a trăit (1894-1917), un element floral reprezentând un buchet de brânduşe (Crocus flavus). În plan secund, în zona centrală este reprezentată o insignă a Asociaţiei Cercetaşii României.

Mai sunt imprimate: valoarea nominală, în cifre şi litere, pe orizontală „20 LEI DOUĂZECI”, semnăturile guvernatorului şi casierului central, stema României, denumirea băncii centrale emitente „BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI”, o stilizare a însemnului de armă al infanteriei, un medalion cu sigla BNR şi în dreapta, pe verticală, valoarea nominală în litere „DOUĂZECI LEI”, data punerii în circulaţie „1 decembrie 2021”, valoarea nominală în cifre „20”.

Pe reversul bancnotei compoziţia grafică include: o reprezentare a Victoriei înaripate de pe Medalia Victoriei, o imagine a Mausoleului de la Mărăşeşti, iar în spatele Mausoleului, o floare de crin. Tot pe reversul bancnotei se mai află şi valoarea nominală în cifre şi litere, denumirea băncii centrale emitente „BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI”, sigla BNR poziţionată în dreapta sus şi stânga jos într-un dreptunghi, textul „FALSIFICAREA ACESTOR BILETE SE PEDEPSEŞTE CONFORM LEGILOR”, seria şi numărul tipărite cu cerneală neagră şi caractere de aceeaşi înălţime, în partea stângă pe verticală şi cu cerneală roşie şi caractere de înălţime crescătoare, în partea dreaptă sus pe orizontală.

Bancnota include şi mai multe elemente de siguranţă, pentru a se evita falsificarea acesteia – unele destinate publicului, altele detectabile cu aparatură specială, destinate lucrătorilor din sistemul bancar.

Ecaterina Teodoroiu a fost prima femeie soldat din Armata Română. Aceasta s-a născut pe 14 ianuarie 1894, în Vădeni, iar după intrarea României în Primul Război Mondial, s-a alăturat Armatei ca asistentă medicală de front.

A murit în vara anului 1917, în Bătălia de Mărăşeşti.

Sursa: rtv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.