Rovana Plumb: Mobilitatea lucrătorilor în Uniunea Europeană reprezintă o oportunitate pentru statele membre, implicit pentru România

Mobilitatea lucrătorilor în Uniunea Europeană reprezintă o oportunitate pentru statele membre, implicit pentru România, a declarat, marți, ministrul Muncii, Rovana Plumb, în cadrul unei întâlniri cu omologul său german, Jörg Asmussen.

‘Mobilitatea lucrătorilor în Uniunea Europeană reprezintă o oportunitate pentru statele membre, implicit pentru România și Germania, iar cooperarea între acestea poate duce la identificarea unor soluții viabile la provocările care pot să apară pe piețele muncii din aceste state’, a arătat Rovana Plumb, potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii remis, marți, AGERPRES.

Aceasta a adăugat, însă, că, dincolo de integrarea reușită a cetățenilor români pe piața muncii din Germania, există probleme în ceea ce privește mobilitatea cetățenilor sau lucrătorilor români spre Germania iar în acest context trebuie acordată o importanță mai mare protecției acestora și combaterii muncii fără forme legale.

Ministrul Muncii a salutat, în context, inițiativa cancelarului german, Angela Merkel, de a introduce salariul minim în Germania, pe care a apreciat-o drept o garanție a faptului că lucrătorii români care ajung pe teritoriul statului german, în căutarea unui loc de muncă, nu vor fi exploatați.

Discuțiile dintre cele două părți au vizat și cetățenii români de etnie romă iar oficialul român a arătat că îmbunătățirea condițiilor de viață ale acestora și incluziunea lor socială se pot realiza doar printr-o abordare integrată, într-un cadru mai larg, european, bazată pe soluții comune și pe coordonarea inițiativelor și măsurilor din domeniile educației, ocupării, locuirii și sănătății, atât la nivel central, cât și local, la nivel de comunitate.

‘Știu că este un proces de lungă durată, dar, în timp, rezultatele vor fi semnificativ vizibile. De altfel, incluziunea socială a romilor nu reprezintă o provocare nouă, determinarea în identificarea soluțiilor fiind demonstrată de o gamă largă de măsuri adoptate de MMFPSPV (Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice — n.r.). În cadrul Strategiei de Incluziune a Cetățenilor Români aparținând minorității romilor pentru perioada 2012-2020 s-au obținut deja rezultate în domeniul ocupării. În prezent, documentul este în curs de revizuire și completare, în contextul pregătirii programării bugetare a FSE pentru perioada 2014-2020’, a arătat ministrul Muncii.

Aceasta a recomandat delegației din Germania ca, în cazul în care există idei de proiecte concrete, să se ia în calcul și potențialul economiei sociale din România. Acesta poate fi valorificat prin sprijinirea persoanelor din grupurile vulnerabile pentru înființarea de entități de economie socială, precum și prin formarea abilităților de antreprenoriat social.

‘Susținem ideea dezvoltării de proiecte (pilot) de dezvoltare comunitară cu măsuri integrate din domeniile educației, ocupării, locuirii și sănătății și eventual din domeniul agriculturii, în zonele rurale cu potențial. De asemenea, organizarea unor stagii de practică sau ucenicie la locul de muncă, care să se desfășoare fie la nivel național, fie în Germania, cu condiția revenirii și intrării pe piața muncii din România a beneficiarilor, ori organizarea unor târguri sau piețe de desfacere în Germania, pentru meșteșugarii romi, sunt alte idei de proiect’, a precizat Rovana Plumb.

Pe de altă parte, ministrul Muncii a prezentat delegației germane acțiunile MMFPSPV derulate în anul 2014 pentru identificarea, cu prioritate, a soluțiilor care vor duce la diminuarea nivelului ridicat al șomajului în rândul tinerilor și la îmbunătățirea situației socio-profesionale a acestora.

Oficialul român a vorbit despre implementarea mai multor proiecte, printre care Planul de implementare a Garanției pentru Tineret 2014 — 2015, Strategia Națională privind Ocuparea Forței de Muncă 2014-2020 și planul de acțiuni aferent acesteia, alături de o serie de legi referitoare la sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu precădere în rândul elevilor, studenților și absolvenților de învățământ superior.

‘Ministerul român al Muncii poate colabora cu ministerul omolog și cu alte autorități cu competențe din Germania pentru identificarea de soluții care să ducă la o mai bună inserție a muncitorilor români pe piața muncii din Germania, precum și la informarea cetățenilor români care doresc să muncească acolo, în scopul prevenirii exploatării și a abuzurilor’, a mai spus Rovana Plumb.

Potrivit informațiilor oficiale furnizate de Ministerul Federal de Interne german, la data de 31 martie 2014, în Germania erau înregistrați 287.238 cetățeni cu pașaport românesc.

La întâlnirea de marți de la sediul MMFPSPV, secretarul de stat în Ministerul Federal al Muncii și Problemelor Sociale din Germania, Jörg Asmussen, a fost însoțit de Hans Werner Lauk, ambasadorul Germaniei la București și de Holger Winkler și Wolfgang Husemann, directori în cadrul ministerului german al Muncii.

 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.