Rromii din Remetea Chioarului

cocioabe-craica-glasul-mmRromii din Remetea Chioarului

Comunitatea  rroma din Remetea Chioarului este semnificativa pentru totalul populatiei comunei. Odata ajuns in mijlocul lor, oamenii sunt reticenti sa vorbeasca despre problemele lor. Dar, vazand ca stai de vorba cu unul dintre ei, vin mai multi  sa vada ce vrei, nu sunt obisnuiti cu romanii acolo. Dintr-o data in jurul meu se aduna vreo 10-15 oameni fara copiii. Incet, incet isi spun problemele. Prima dintre ele, vizeaza propria comunitate, lipsa unui lider. Acuma sunt in cautarea acelui lider care sa-i reprezinte. Cand au o  situatie care necesita rezolvare, nu stiu unde sa apeleze. Acel lider, pe care il cauta ar trebui sa stie sa-i indrume spre acele autoritati competente. Am vazut cativa cai, dar, chiar si-o vacuta care pastea. O comunitate care nu este unita, care asteapta rezolvari la problemele lor. Din multime fiecare isi spune of-ul. O data la 4 ani, sunt cautati pentru voturi, dupa care nimeni nu-i mai baga in seama.  Pana la urmatoarele alegeri. La intrebarea mea, adresata lor, de ce nu se unesc sa-si caute un lider, unii incep sa rada, altii imi spun ca se vor gandi sa aiba un candidat pentru postul de consilier.

Exista inca o temere, conform carora unele case le-ar putea fi demolate si atunci ce vor face. Sunt si cateva avantaje, isi trimit copiii la scoala, exista un mediator, dar, imi spun dezamagiti ca anumite organizatii care ii reprezinta, sa mearga in mijlocul lor. O alta problema, microbuzul  scolar nu ajunge pe straduta lor.Au de parcurs un drum destul de lung pana la microbuz.Dar, nu toti copiii sunt luati in mijlocul de transport.  Astfel, copiii au de parcurs o lunga distanta pana la scoala. Nu intotdeauna cand microbuzul se intoarce, imi spun, copiii lor sunt luati in acel mijloc de transport. Mi-au mai spus ca, vor participa la sedintele de Consiliu Local, sa-si expuna problemele cotidiene.

Am intalnit tineri care mi-au spus ca nu sunt selectionati in echipa comunei, desi joaca foarte bine, greu de dovedit. Am mai intalnit case frumoase, am mai vazut si-un porc rebel care n-a vrut sa intre in cotron, pana n-a fost convins de vreo cativa. Una dintre marile lor probleme sunt lemnele. Pe timp de iarna,  n-au lemne, de aici problemele cu autoritatile.

Am intalnit oameni plini de speranta, care mai cred intr-un viitor mai bun. Un viitor mai bun pentru copiii lor. Un viitor in care toate problemele lor se vor rezolva.  Concluzia mi-a oferit-o unul dintre ei: ,, daca voi veti prospera, noi vom dori sa va urmam, sa ne raportam la voi.” Ce frumoasa concluzie!

1 COMENTARIU

  1. Va rog sa schimbati imaginea de la inceputul articolului. Aceea nu este o casa de rromi !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.