S-a descoperit un nou ocean! Unde este situat acesta

Timp de 130 de ani a fost efectuată o explorare a apelor din jurul Antarcticii. Marți, cu ocazia Zilei Mondiale a Oceanelor a fost scos la iveală faptul că mai există încă un ocean pe lângă cele cunoscute deja.

Societatea National Geographic informează că a fost descoperit un al cincilea ocean. Acesta este format din apele din jurul Antarcticii, cunoscute acum drept Oceanul de Sud.

ATP Motors. Campanii de nerefuzat. Noi  îți găsim soluția!

AGASTIA SERV – Descopera ofertele de nerefuzat FORD

Oferte de nerefuzat 2021

„Oceanul de Sud a fost recunoscut de mult timp de oamenii de știință, dar pentru că nu a existat niciodată un acord la nivel internațional, nu l-am recunoscut niciodată oficial”, a declarat Alex Tait, geograful Societății National Geographic.

„L-am etichetat întotdeauna, dar l-am etichetat ușor diferit (față de alte oceane). Această schimbare făcea ultimul pas și spunea că vrem să o recunoaștem datorită separării sale ecologice. ”

Inițial, apele au fost privite ca extensii ale celorlalte oceane

Cartografii National Geographic au enumerat patru oceane de pe Pământ de când societatea a început să facă hărți în 1915 – oceanele Atlantic, Pacific, India și Arctica, scrie New York Post.

Din punct de vedere istoric, apele masive care înconjoară cel mai sudic continent au fost privite ca o extensie a oceanelor Atlantic, Pacific și Indian.

Dar, în ultimii ani, oamenii de știință s-au perfecționat asupra naturii unice a apelor din Antarctica, în mare parte datorită curenților unici care curg acolo – cunoscut sub numele de Curentul Circumpolar Antarctic, a spus revista National Geographic.

Curentul face apele mai reci și puțin mai sărate, ceea ce ajută la stocarea carbonului adânc în ocean și are un impact critic asupra climei Pământului.

„Oricine a fost acolo are greutăți în a explica ce este atât de fascinant în acest sens, dar va fi de acord că ghețarii sunt mai albastri, aerul mai rece, munții mai intimidanți și peisajul mai captivant decât oriunde alt loc în care poți merge”, a spus om de știință marin Seth Sykora-Bodie, National Geographic Explorer.

Sursa: capital.ro

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.