“Sa redescoperim literatura populara… la ea acasa”

OAzi, Muzeul Satului din Baia Mare si-a deschis cu drag portile pentru a primi daruri. Darurile au venit tocmai din partea unui grup de elevi ai Scolii Gimnaziale Ioan Luca Caragiale sub indrumarea  doamnelor profesoare  de limba romana si istorie.

Scopul proiectului   “Sa redescoperim literature populara…la ea acasa” este de a conserva si promova literatura populara in randul elevilor de gimnaziu. “Educatia in secolul XXI ar trebui sa urmareasca familiarizarea cu valorile nationale, materiale si spirituale, renasterea, valorificarea, utilizarea potentialului educativ al datinilor, formarea constiintei nationale precum si  educarea civismului “a punctat doamna Gherhes Mihaela. Un obiectiv prioritar al educatiei, in contextul social cultural al Romaniei contemporane, ar trebui sa fie trezirea respectului pentru traditii, semn al statorniciei, al legaturii organice cu pamantul stramosesc, ceea ce reprezinta una dintre principalele forme de manifestare a constiintei de sine a poporului roman.

OTot  o vorba din popor spune ca “nu poti alege un drum spre viitor, fara a-ti cunoaste trecutul”. Atlfel spus, aceasta actiune a fost propusa pentru a-I face pe tineri sa redescopere frumusetea, savoarea si sensibilitatea  traditiilor nationale astea toate fiind simtite  prin farmecul cantecelor batranesti, magia legendelor si sensibilitatea doinelor populare rostite de catre cei 20 de elevi musafiri  al acestui pastrator al sufletului “satului romanesc”.

Locatia nu a fost aleasa la intamplare, Muzeul Satului fiind locul unde intri si lumea se schimba, iar timpul are alt inteles. Parca traiesti in acel ïlo tempore”in care nu exista aparate de masura a curgerii orelor si in care intelegi, iluminat ca “vesnicia s-a nascut la sat”, iar Muzeul Satului o conserva si o face cadou generatiilor ce vor urma si vor dori sa stie din ce neam se trag.

Cu adevarat, orasul Baia Mare se poate mandri cu bogatia acestui muzeu si cu oamenii care se ocupa de administrarea acestor comori. Peisaul este deosebit, iar exponatele au un cadru natural complet, adecvat si bine organizat.

Felicitari tuturor care au contribuit la realizarea acestui frumos recital si au pus suflet pentru pastrarea traditiilor nationale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.