Salariu de 4.500 lei fără experienţă! Te angajează pe loc!

futureaheadCompetiţia pentru IT-iştii talentaţi e din ce în ce mai acerbă, în contextul în care numărul de candidaţi continuă să fie semnificativ mai mic decât cererea în continuă creştere. Crearea clusterului IT de la Cluj ascute competiţia pentru talentele disponibile şi implicit salariile IT-iştilor. De exemplu, pentru dezvoltatorii Java şi .net, salariile oferite în Cluj sunt cu 10-15% mai mari decât cele încasate în Bucureşti. De altfel, dezvoltatorii Java şi .net sunt cei mai căutaţi IT-işti la nivel naţional. Sunt plătiţi cu până la 35% mai mult decât colegii lor specializaţi în alte tehnologii, iar salariile oferite cresc pe măsură ce brandul companiei e mai puţin cunoscut.ECONOMICA.NET vă spune care sunt cele mai importante tendinţe în recrutarea din IT, cum sunt ofertaţi candidaţii, care sunt cel mai bine plătiţi, dar şi în ce condiţii acceptă oferta angajatorului din alt oraş.

Diferenţa majoră între recrutarea personalului IT (specialişti sau manageri) şi recrutarea altor tipuri de profesionişti o fac înşişi candidaţii. Vorbim despre o piaţă în care cererea de personal este superioară numărului de candidaţi disponibili. Această tendinţă e mai pronunţată în zone geografice în care există o prezenţă puternică a industriei IT, precum Bucureşti, Cluj, Timişoara, însă tendinţa începe să se cristalizeze la Iaşi şi la Craiova, a explicat pentru ECONOMICA.NET Roxana Dragomir, director la Manpower Professional, un brand ManpowerGroup, care recrutează un număr semnificativ de candidaţi cu profil IT.

În acest context, am avut proiecte care implică relocare de personal, inclusiv prin repatrierea IT-iştilor din alte ţări. Spre exemplu, am derulat recent un proiect ce a readus în ţară IT-işti români care munceau în Cehia, ne-a explicat recrutorul.

Dezvoltatorii Java şi .net, mai bine plătiţi în Cluj decât în Bucureşti

Crearea unor poli de tehnologie, cum ar fi clusterul IT de la Cluj, supradimensionează competiţia pentru talentele disponibile pe piaţă şi creşte semnificativ salariile IT-iştilor. Pentru anumite posturi, cum ar fi cele de Java developer şi .net developer, salariile oferite în Cluj sunt cu 10-15% mai mari decât cele din Bucureşti, ne-a explicat Roxana Dragomir.

La nivel naţional, un programator junior fără experienţă câştigă între 3.000 lei şi 4.500 lei net, iar un programator senior câştigă, în medie, între 8.500 lei şi 9.900 lei net. Salariile oferite diferă în funcţie de ce ştie să facă, ce experienţă are candidatul, de dimensiunea companiei angajatoare, însă acelaşi candidat ar putea fi ofertat cu 10%-15% în plus în Cluj faţă de oferta primită în Bucureşti.

În reţelistică şi administrare baze de date nu sunt diferenţe regionale în privinţa salariilor oferite, a adăugat recrutorul.

Ce IT-işti sunt dispuşi să se mute în alt oraş şi de ce. Salariul nu e unul dintre motive

Mobilitatea internă – dintr-un oraş al României într-altul, inclusiv din Bucureşti în alte oraşe – este un fenomen care începe să se contureze, însă nu e o tendinţă accentuată. În general, sunt interesaţi, dispuşi şi căutaţi pentru relocare profesioniştii seniori şi specialiştii în SAP, administrare de baze de date, reţelistică, cu peste cinci – şase ani de experienţă. Nu prea se relochează încă programatorii în tehnologiile aşa numite mainstream (java, .net, C++). Principalul motiv pentru relocare nu este salariul; relocăm persoane chiar şi pentru acelaşi nivel salarial, ci interesul pentru angajator şi proiectul pe care acesta îl propune, planul de carieră şi oportunitatea de a lucra sau a învăţa tehnologii noi. Spre exemplu, specialiştii în SAP sunt atraşi de posibilitatea de a lucra în cel mai nou-apărutul SAP HANA. În cazul relocărilor se practică acordarea unor facilităţi – pachet de relocare – care constă fie în locuinţă de serviciu gratuită, fie decontarea chiriei, în general pentru primele trei luni, sau un bonus de bun venit care poate reprezenta de la un salariu brut lunar până la trei salarii brute lunare, ne-a explicat Roxana Dragomir, director la Manpower Professional.

Majoritatea IT-iştilor sunt mulţumiţi de locurile lor de muncă, cu toate acestea sunt asaltaţi de oferte de muncă din partea recrutorilor

IT-iştii prezenţi în piaţă sunt în general mulţumiţi de locurile lor de muncă şi de proiectele pe care le derulează, iar dacă status quo-ul le oferă echilibrul viaţă – muncă, sau integrarea de care au nevoie, sunt destul de puţin înclinaţi să îl schimbe. De aceea, însuşi procesul de recrutare este diferit. Candidaţii sunt preponderent pasivi, adică nu acţionează pentru căutarea unui nou loc de muncă, nu doar pentru că nu simt nevoia, ci în mare parte şi pentru că nu este nevoie să fie activi, majoritatea fiind practic asaltaţi de oferte de angajare din partea angajatorilor, ne-a explicat Roxana Dragomir.

Cum sunt curtaţi IT-iştii

Citeste continuarea pe economica.net

Loading...

1 COMENTARIU

  1. Bun am un inrebare asa am citit ca angajeaza firma personal şi plateste 3.000 şi 4.500 pana 8.500 şi 9.900 unde ieste firma asta sau sediu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.