Salut Trecut – 3 martie – Ziua mondiala a scriitorilor

STAstazi, 3 martie, celebram cu mare drag Ziua Mondiala a Scriitorilor, cei care, prin cartile lor, ne ajuta sa intram in alte lumi, sa ne transpunem in alti oameni, sa ne dezvoltam si sa vizitam locuri inimaginabile. Sarbatorita inca din 1986, Ziua Mondiala a Scriitorilor a fost stabilita de Congresul International al PEN Club. Fondata in 1921 la Londra, PEN Club International reprezinta asociatia scriitorilor de pretutindeni si are drept scop promovarea prieteniei si a sprijinului intelectual intre scriitorii din toate colturile lumii.

Cu toate ca numele organizatiei este dat de initialele cuvintelor „Poets, Essayists si Novelists” (Poeti, eseisti si novelisti), aceasta include scriitori ai tuturor formelor de literatura, de la jurnalisti pana la istorici. Ideea de a crea aceasta organizatie a apartinut scriitorului englez C. A. Dawson Scott, iar primul presedinte a fost John Galsworthy. In prezent, PEN Club International are filiale in peste 130 de tari  si reprezinta cea mai mare organizatie literara, care accentueaza rolul literaturii in dezvoltarea culturii mondiale si lupta pentru libertatea de expresie.

Cel mai mare si important centru PEN Club se afla in SUA. PEN Clubul Roman a fost infiintat in anul 1923, printre initiatori aflandu-se Liviu Rebreanu. Evenimentele care au urmat, dar si instaurarea regimului comunist i-au intrerupt activitatea pana in anul 1964, cand a existat din nou, la nivel formal. Renasterea clubului s-a realizat in  1990, cand Ana Blandiana a devenit conducatorul clubului din Romania si a incercat sa refaca legatura cu marii scriitori aflati in exil.

 I.I.Dragos

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.