Salvarea Satului Maramureşean pe masa de lucru a prefectului!

prefectPrefectul judetului Maramures, ing. Anton Rohian, a participat marti,  7 iunie 2015, la sediul Ordinului Arhitectilor din Romania – filiala Nord-Vest, la o noua intalnire a Grupul de Lucru pentru Salvarea Satului Maramureşean.

In cadrul sedintei de lucru s-a discutat depre necesitatea stoparii de urgenta a demolarii caselor traditionale din Maramures, prin intensificarea controalelor de specialitate din mediul rural, institutia cea mai potrivita pentru a actiona in acest caz fiind Inspectoratul de Stat in Constructii. Totodata, s-a ajuns la concluzia ca definirea „PATRIMONIULUI” exclusiv cu referire la monumentele istorice in regulamentele locale de urbanism este o practica nedreapta, fiind nevoie de un lobby la nivel central pentru redefinirea notiunii de „PATRIMONIU” in Legea 50 si in Legea 422.

De asemenea s-a discutat si despre identificarea unor modalitati de sanctionare a tuturor celor responsabili, care permit/ordona distrugerea patrimoniului national si local.

In ceea ce priveste intocmirea unui proiect de lege care sa protejeze casele traditionale si sa reglementeze construirea de noi locuinte in mediul rural, prefectul judetului, ing. Anton Rohian si presedintele OAR Nord-Vest, Stefan Pascucz au propus introducerea in legislatie a unui ajutor financiar pentru proprietarii care refac acoperisurile casedlor in forma traditionala (acoperis in patru ape, cu panta mare si invelitoare traditionala) si pentru cei care refac gardurile in aceeasi forma traditionala maramureseana (lemn, paie, nuiele).

In finalul sedintei de lucru s-a propus demararea unor discutii cu toti factorii responsabili din judetul Maramures pentru REORGANIZAREA Facultatii de Constructii din cadrul Centrului Universitar Nord din Baia Mare. „Anul acesta scolar, 2014-2015, nu a fost constituit Anul I in cadrul Facultatii de Constructii de la Centrul Universitar Nord din Baia Mare. Noi propunem reorganizarea acestei facultati, spre exemplu, intr-o Scoala Postliceala de Mesteri Dulgheri si o Scoala Masterala pentru specializarea in domeniul proiectarii si cercetarii structurilor din lemn” a precizat Stefan Pascucz, si presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania – Filiala Nord-Vest.

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.