Sâmbătă, 10.10.2015, pe scena Teatrului Municipal din Baia Mare începând cu ora 18:00 are loc piesa de teatru Peer Gynt

afisteatru1Piesa este o dramă hazlie şi tragică totodată a căutării eului, de către erou, care însă, ca mai tot omul, face în neştiinţa sa despre destin, libertate şi mântuire totul pentru a pierde sinele şi şansa vieţii, alături de împlinirea spirituală. Peripeţiile prin care este târât eroul, sunt atât de diverse şi ispititoare şi extreme pe cât rămân de nepătrunse şi nefolosite în substanţa lor de trezire spre o mai înaltă înţelegere a tâlcului metafizic al existenţei. Salvarea vine, ca întotdeauna, prin Dragostea pe care i-o poartă zâna lui. O poveste. Dar ea ne priveşte pe toţi.

Înfiinţată în anul 1998, Fundaţia Cultural-Umanitară Teatrul Logos are ca scop principal realizarea de spectacole, cursuri de arta vorbirii și actorie, cu accent special pe cultivarea „stilului”, a „formei obiectivate” după principiile artistice și spirituale ale teatrului grecesc antic misterial, – tragedie și comedie – reevaluate pentru timpurile noastre de Rudolf Steiner, şi cu accent deosebit pe experimentarea valabilităţii acestor principii pentru astăzi.

La Teatrul Logos considerăm că arta are capacitatea, – într-o înțelegere integrală, goetheanistă – de a sintetiza răspunsurile unor domenii percepute în genere ca unilaterale sau exterioare – precum ştiinţa, economia, politica, religia, considerate ca fiind limitate în viziune și dogme prin chiar izolarea subiectului lor de lucru.

Arta misterială poate oferi o alternativă existențială, vie, deasupra acestora, unde religia și știința, frumosul și artisticul, formează o unitate creatoare de armonie, care propune o viziune integrală asupra existenței și a lumii.

Trupa de actori a Teatrului Logos nu dorește să reinventeze teatrul misterial, ci să se apropie de enigmele uitate, să redescopere pentru un timp nou, cauzalitățile dorului de mister și necesitatea cunoașterii acestuia.

Prin acest tip de abordare, nu înțelegem o explicație finală și definitivă a fenomenelor, o rețetă etică sau morală, nici un sistem de gîndire prestabilit, ci o nouă antrenare, intensificare și dezvăluire a obiectivității lăuntrice, a instrumentelor de expresie specifice teatrului: vorbire, mișcare, lumină, costum și decor.

 

Intrarea la spectacol este gratuită!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.