Sancţiunile în cazul primului control făcut de ANAF la agenţii economici ar putea fi eliminate

anafSancţiunile în cazul primului control făcut de ANAF la agenţii economici ar putea fi eliminate, urmând a fi elaborat un plan de acţiune în baza căruia antreprenorul să beneficieze de ”oportunitatea de a repara neregulile, infracţiunile comise”, potrivit unui proiect de lege iniţiat de UDMR.

„UDMR propune rescrierea principiului folosit până în prezent de autorităţile din domeniul fiscal în controalele efectuate la agenţii economici şi introducerea unei proceduri noi, care este deja implementată şi funcţională în ţările occidentale. În proiectul nostru de lege înregistrat, cerem ca ANAF să nu acorde amenzi la prima inspecţie a agenţilor economici, ci să elaboreze un plan de acţiune în baza căruia antreprenorul respectiv să beneficieze de oportunitatea de a repara neregulile, infracţiunile comise”, a declarat deputatul UDMR Szabo Odon, iniţiatorul legii, potrivit unui comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Szabo Odon consideră că sistemul actual practicat de ANAF este abuziv, nu sprijină activitatea antreprenorilor şi că este „o formă vicioasă, balcanică” de verificare, prin care se încearcă „în mod perfid” îmbogăţirea vistieriei de stat,” invocând termenii legii”.

„În sistemul de control practicat de ANAF trebuie să existe o atitudine constructivă, educativă şi nu una de tip balcanic, prin care se încearcă amendarea cu orice preţ a agentului economic. Dacă cineva greşeşte, trebuie să i se atragă atenţia, respectiv trebuie informat, educat să acţioneze conform planului elaborat”, a explicat deputatul.

Proiectul se bazează pe un model britanic şi nu vizează infracţiuni penale.

Iniţiativa legislativă, depusă la Parlament, este susţinută de toţi membrii grupurilor UDMR şi au subscris toate partidele politice din Parlament, potrivit sursei citate.

Sursa: economica.net

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.