Săptămâna Sărbătorii Muzeelor

Consiliul Internațional al Muzeelor  (International Council of Museum – ICOM), a instituit  începând din anul 1977, sărbătorirea în fiecare an, pe18 mai, a Zilei Internaționale a Muzeelor (International Museum Day). În fiecare an la nivel internațional se alege o temă, astfel încât evenimentele și activitățile creative planificate de comunitatea muzeală internațională să aibă aibă un trend comun. Tema anului 2016 este „Muzee și peisaje culturale”.

Afis central Herja Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza„ Baia Mare se alătură acestei importante sărbători prin realizarea, la sediu, a unei expoziții temporare „Mina Herja”aceasta fiind prima expunere dintr-un ciclu numit „Mineritul maramureșean – sursa patrimoniului muzeal”. Prin această expoziție ne propunem să aducem la cunoștința publicului larg diversitatea mineralogică al Minei Herja, prin: prezentarea contextului geologic și petrografic al minei, descrierea principalelor minerale întâlnite la această exploatare, asociațiile mineralogice caracteristice și nu în ultimul rând o scurtă istorie ilustrată a acestei mine. Vernisajul expoziției va avea loc la sediul Muzeului la orele 15.00 și va conține și un scurt program artistic susținut de corul Școlii Gimnaziale „George Coșbuc”.

comunicat flori minerale

Șirul evenimentelor evenimentelor va continua cu organizarea de către Muzeul nostru în colaborare cu Muzeul Ţării Oaşului, la invitația doamnei Natalia Lazăr, managerul acestei instituții,  expoziția temporară“Florile minerale ale Maramureşului în Ţara Oaşului”.Locuitorii orașului Negrești și turiștii ce vor vizita această zonă, sunt invitați ca prin această expoziție, să cunoască o parte a patrimoniului Muzeului de  Mineralogie din Baia Mare, care este cel mai reprezentativ muzeu cu acest specific din țară și deține una din cele mai mari colecții regionale de minerale din Europa. Vernisajul va avea loc în 20 mai2016 ora 13.00 la sediul Muzeul Ţării Oaşului din Str.  Victoriei, nr. 140, Negreşti Oaș. Expoziția va putea fi vizitată până la data de 18 iunie 2016.

Baza afis 1 z.m., n.m. 2016De 12 ani publicul românesc se bucură de o noapte în care muzeele din toată țara își deschid porțile cu evenimente și expoziții special organizate pentru a celebra alături de alte mii de instituții similare din Europa. Astfel că săptămâna se va încheia cu așa numita ”Noaptea Europeană a Muzeelor” aflată la a 12-a ediție, care în acest an se va desfășura pe data de 21 mai. Ca 13102706_1185588978150414_564008148711107496_nîn fiecare an Muzeul nostru se va alătura acestui proiect cultural cu o serie de evenimente:

Vizitarea Expoziției permanente și aExpoziției temporare  – orele 19.00 – 00.30

Concert Corala EUROART – dirijor prof. Melania Carmen Augustin – ora 20.00

Concert susținut de Baritonul Adrian Prelucan – ora 21.00

Recital al actorul Claudiu Pintican – director Teatrul ARARAT – ora 22.00

Proiecții de filme documentare cu tematica de științele naturii – orele 19.00 – 00.30 

Program de vizitare pentru Ziua Internațională Muzeelor: 09.00 – 16.30 accesul este gratuit

Program de vizitare pentru Noaptea Europeană a Muzeelor: 19.00 – 00.30 accesul este gratuit

(ora anunțată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator)

Vă așteptăm!

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.