În 6 martie 1886, undeva in România, L Braustein lansa productia săpunului Cheia, care în 1906 avea deja 60 angajaţi şi o producţie de 1.200.000 kg săpun. Tehnologia tradiţională manufacturieră, la o jumatate de secol de la lansare, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, atrăgea aprecierea ofiţerilor germani care îl asociau cu săpunurile franţuzeşti, superior calitativ săpunurilor germane.
În 1948 fabrica a fost naţionalizată, pe vremea lui Ceauşescu, în 1975, în plină perioadă de industrializare a României, a fost retehnologizată ajungînd principalul producător de săpun cu peste 2000 angajaţi.
Sub Ceauşescu mirosul plăcut era considerat un inutil şi că oricum nu prea îl interesa pe proletarul român, producţia se baza pe filozofia ca omul trebuia să fie curat si nu conta produsul care îl folosea, fapt pentru care săpunul Cheia devine universal în societatea acelor vremuri: în industrie, în armată, în agricultură, pînă în orice familie românească.
Sapunul Cheia acoperea toate funcţiile – spălatea mâinilor şi corpului, spălarea părului, bărbierirea, spălarea rufelor sau a covoarelor.
Glumele specifice acelor vremuri de tipul „Vrei să cucereşti Femeia, foloseşti săpunul Cheia!” intră in hazul lumii cu mare viteza.
În 1996 se privatizează, nu se adaptează vremurilor noi, iar în 2009 este demolată şi vândută la fier vechi.
În 2012, poate din nostalgie, cu acceptul posesorului mărcii, relansăm producţia, cu reţete îmbunătaţite, fără restricţii la ingrediente şi limite de preţ.
Specializăm săpunul la fel ca Braustein, îl producem la fel ca în perioada interbelică fără a expune ingredientele surselor termice, introducem ingrediente moderne încât sa avem garanţia ca Săpunul Cheia al secolului XXI este cel mai calitativ săpun Cheia existent vreodată.
Şi fiindca pe vremea lui Ceauşescu era un săpun accesibil oricui, chiar in concept natural lucrat în casă manual, ne dorim prin preţul susţinut de calitatea 100% săpun să-l adresăm consumului de masă.
Multumim!