Sarbatoare mare pentru romani marti. De ce trebuie sa postim

Pe 29 august credinciosii praznuiesc Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul.

Credinciosii postesc in aceasta zi, ca sa nu se asemene cu Irod, cel care, din cauza ospatului fara masura, a cerut ca Salomeea sa-i danseze si drept rasplata i-a oferit capul Sfantului Ioan Botezatorul.

Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul este ultima mare sarbatoare din anul bisericesc, pentru ca pe 1 septembrie incepe un nou an. Ziua Taierii Capului Sfantului Ioan Botezatorul este o zi de post. Credinciosii postesc in aceasta zi, pe de o parte ca sa nu se asemene cu Irod, care, din cauza ospatului fara masura, a cerut ca Salomeea sa-i danseze si drept rasplata i-a oferit capul Sfantului Ioan Botezatorul, iar pe de alta parte, ca sa le fie viata asemenea cu cea pe care a dus-o Ioan, ascetica.

Se spune ca ziua Taierii Capului Sfantului Ioan Botezatorul prefigureaza Vinerea Patimilor. Dupa cum se postestese in fiecare vineri, pentru rastiginire, tot astfel se cuvine postul in aceasta zi.

Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul este o sarbatoare cu semnificatie escatologica, precum este si Schimbarea la Fata a Domnului si Adormirea Maicii Domnului. Prin Schimbarea la Fata ni se descopera chipul pe care il va avea omul unit cu Hristos – chip de slava, prin Adormirea Maicii Domnului se arata ca acela care L-a purtat pe Hristos se muta de la stricaciune la nestricaciune, in vreme ce prin aceasta sarbatoare ni se reveleaza ca toti cei care nu au fost straini de pocainta vestita de Sfantul Ioan Botezatorul vor ajunge in Rai, relateaza crestinortodox.ro.

Sursa: kfetele.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.