Sărbătorile Pascale în România

În viziunea românilor, Sărbătoarea Pascală este văzută ca fiind una dintre cele mai importante sărbători creștinești ale anului. Aduce o liniște interioară în fiecare om, fiind evenimentul care celebrează Învierea Domnului Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, în a treia zi după răstignirea Sa din Vinerea Mare. Această sărbătoare, de-a lungul timpului, a cumulat multiple tradiții și obiceiuri, cum ar fi: postul, vopsitul ouălor, sacrificarea mielului, prepararea mâncărurilor specifice, alegerea și pregătirea celor mai potrivite pahare pasti, în care fiecare să poată aduce acasă, de la biserică Sfintele paști. O tradiție care a apărut în ultimii ani, este dăruirea din partea bisericii a anaforei în pahare paste de carton, pentru a asigura atât transportul acestora cât și igiena și păstrarea Sfintelor paști.

Sărbătoarea dedicată Învierii Domnului este marcată, în primul rând, de postul celor 40 de zile, în care se comemorează toate evenimentele premergătoare Învierii Domnului. Cea mai semnificativă perioadă din cele 40 de zile este ultima săptămână din Postul Mare, cunoscută și sub numele de Săptămâna Patimilor. Aceasta  începe imediat după Duminica Floriilor, care semnifică momentul în care Iisus Hristos a intrat în Ierusalim și se încheie în Sâmbăta Mare.

În România, există o serie de tradiții care se moștenesc din generații în generații, și care încă se păstrează în special în zonele rurale.
stropitul fetelor – în prima și a doua zi de Paști, după ce se ia masa în familie, băieții casei  merg în căutarea familiilor care au fete pentru a le stropi. Acest obicei semnifică menținerea tinereții și frumuseții fetei.
binecuvântarea bucatelor – gospodinele pregătesc diverse bucate, pe care le așează într-un coș, aranjat cu prosoape albe și curate, și merg la biserică cu el, fie în noaptea de Înviere fie în duminica de Paști pentru ca preotul să binecuvânteze și să sfințească toate bucatele. Alimentele comune care se regăsesc în coșul pascal sunt zahărul, care se va folosi ulterior pentru animalele din gospodărie care sunt bolnave, macul, care se va arunca în văi pentru a preveni seceta, făina, pentru ca să fie un an plin de culturi roditoare, sarea, pentru a aduce bogății și bineînteles, usturoiul și ceapa pentru a îndepărta spiritele rele.
–  mâncarea unui ou roșu la masa de paște, deoarece se crede că acesta aduce sănătate trupului pe tot parcursul anului
adusul Sfintei lumini în casă  – după ce se aduce de la biserică, în noaptea de Înviere, Sfânta lumină în casă, lumânarea trebuie păstrată, iar atunci când apar evenimente neplăcute această trebuie aprinsă pentru a te feri de rău;

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.