Scade valoarea ajutorului de deces. Care va fi suma primită de urmași?

Astfel, ajutorul de deces o să fie mai mic începând cu data intrării în vigoare a proiectului de lege, coborând de la 5.429 de lei, cât a fost în 2020 și cât este momentan până la stabilirea noului cuantum, la 5.380 lei. Scăderea va fi de 49 de lei. Cu alte cuvinte, cei 5.380 de lei vor fi acordați în cazul decesului unei persoane asigurate în sistemul public de pensii sau în cazul decesului unui pensionar.

Scade inclusiv ajutorul acordat în cazul decesului unui membru de familie al unei persoane asigurate sau al unui pensionar. În această situație, statul oferă 2.690 de lei, față de 2.715 lei în 2020, adică o diferență în minus de 25 de lei.

Potrivit legislației, la decesul unui asigurat sau al unui pensionar, ajutorul de deces poate fi cerut de o singură persoană – cea care poate dovedi că a suportat cheltuielile de înmormântare (soțul supraviețuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul sau oricare altă persoană care face dovada). Dovada suportării cheltuielilor se face prin orice mijloc de probă admis de lege (chitanțe, facturi, bonuri fiscale).

sursa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.