Scandalul continuă în Borșa! Preotul borșean, amendat cu 1.000 de lei pentru construirea unei porți catolice în fața unei biserici ortodoxe!

poarta catolicaPreotul borșean, amendat cu 1.000 de lei pentru construirea unei porți catolice în fața unei biserici ortodoxe!

 Într-un articol prezentat ieri am relatat faptul că, în Borșa, orașul cu cele mai multe biserici (ortodoxe) din Maramureș, un preot ortodox construiește în curtea din fața bisericii o poartă catolică. Totodată, am promis că vom reveni cu o poziției oficială din partea primarului orașului Borșa, Sorin Ion Timiș, dat fiind faptul că autoritatea locală a fost sesizată de Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului, prin Protopopiatul Vișeu de Sus, să ia măsuri în acest caz.

În cursul zilei de azi, edilul Borșei, Sorin Ion Timiș a oferit redactorilor noștri prezenți la fața locului o declarație cu privire la acest aspect. ”În 17 septembrie 2015, Primăria orașului Borșa a fost sesizată de către Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului, prin adresa înregistrată sub numărul 421, că preotul Pop Gavrilă ridică o construcție în parohia Poiana, fără a avea avizul superiorilor săi ierarhici. Totodată, Episcopia ne-a solicitat ajutorul, rugându-ne să luăm măsuri pentru oprirea construcției, până la intrarea acesteia în legalitate. În urma adresei primite, reprezentanți ai Primăriei Borșa s-au deplasat la fața locului, pentru a discuta cu părintele Pop Gavrilă. Acestuia i s-a solicitat să depună toate documentele necesare pentru obținerea avizelor necesare și abia apoi să continue ridicarea construcției. Preotul a fost recalcitrant și a răspuns că lui nu îi impune nici Primăria Borșa și nici Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului ce să facă.

adresa episcopieDatorită faptului că preotul Pop Gavrilă a refuzat dialogul civilizat, Primăria Borșa i-a transmis, în prima fază, o înștiințare în care i s-a cerut să oprească lucrările. Deoarece a continuat să ridice poarta catolică în urma primirii sesizării, pasul următor aplicat de Primăria Borșa a fost de a-l sancționa cu o amendă în sumă de 1.000 de lei, cea mai mică sumă care puteam să o dăm vizavi de această abatere de la lege. În situația în care nu va înțelege nici acum că trebuie să intre în legalitate, vom face o plângere penală la Parchet și vom solicita intervenția oamenilor legii în acest caz controversat”, a explicat primarul orașului Borșa, Sorin Ion Timiș.

Sorin Ion Timiș: ”Primăria Borșa a oferit sprijin financiar bisericii pentru ridicarea unei porți maramureșene, model convenit de comun acord cu Episcopia Maramureșului și Sătmarului”

Facem mențiunea că autoritățile locale din Borșa au venit cu o propunere privind modelul gardului și a porții din fața bisericii, fapt convenit de comun acord de Primăria Borșa și Episcopia Maramureșului și Sătmarului. Propunerea autorităților locale din Borșa, acceptată de Episcopia Ortodoxă, a fost ca toate bisericile din Borșa să aibă același tip de poartă maramureșeană, sub brandul turistic ”Orașul cu cele mai multe biserici din Maramureș, toate având poartă maramureșeană”. ”Prin realizarea acestui proiect unic la nivel de județ am reuși să atragem și mai mulți turiști în Borșa, iar autoritatea locală s-a oferit să sprijine financiar bisericile din localitate pentru realizarea acestor porți”, a explicat primarul orașului Borșa, Sorin Ion Timiș.

Varianta propusa de autoritatile locale si Episcopia Maramureșului și Sătmarului
Varianta propusa de autoritatile locale si Episcopia Maramureșului și Sătmarului

Enoriașii reclamă că preotul Pop Gavrilă face ”chete” în timpul slujbelor

Prezenți la fața locului, am discutat și cu o parte dintre enoriașii preotului Pop Gavrilă, care au reclamat faptul că ”nici predica de duminecă din biserică nu este chiar… ortodoxă.”

Ileana Timiș era revoltată cu privire la modul în care se desfășoară predica de duminică. „Păi dumineca, la predică, mai mult se discută de banii necesari pentru construcția noii clădiri, decât de cele sfinte.” Și Vasile Ștetco se plânge de modul în care părintele Gavrilă Pop înțelege să oficieze cununiile în parohie. „La cununiile religioase, preotul „Leșca”, cum i se mai spune pe la noi, întreabă mirii: ”Îl iei in căsatorie pe mire?”, iar când mireasa spune: ”DA!”, o întreaba preotul: ”Cu TVA cu tot, sau fără TVA?”.

VEZI:Un preot ortodox din Borșa construiește la intrarea în curtea bisericii o poartă… catolică!

În ceea ce-l privește pe Ioan Danci, acesta a arătat că preotul are și un umor macabru, care nu este gustat chiar de oricine. „Când popa vinde câte un loc de veci, pe bani mulți, pe la borșenii noștri ce muncesc în Italia sau chiar la italieni, în timpul slujbei, dacă îl vede pe cumpărător în biserică, îl întreabă dacă l-a probat și dacă încape în el, și îi recomandă să se grabească să-l folosească”. Hanțig este cel care vede și beneficiul imediat al scoaterii gardului spre exterior, cu un metru. „Prin scoaterea gardului în drum, cu 1 metru, mai vinde popa câteva morminte, cu 1.000 de euro bucata, că sunt chiar la stradă.”

Așteptăm cu interes să aflăm cum se va soluționa această situație nepotrivită, unde preotul Pop Gavrilă pare să nu aibă o problemă doar cu autoritățile locale și cu superiorii săi ierarhici, cât și cu enoriașii din parohia sa.

Amalia Babici Man

Loading...
loading...

7 COMENTARII

  1. Preotul Pop daca se poate numi asa se trebui dat afara di parohie, ca de cind a venit in poiana a facut doar dezastri. Rusine rusine . Si poarta cattolica sa o construiasca la El in moisei Nu la noi in Poiana

  2. nu conteza de unde este preotul un preot ortodox nu pote sa construiasca lucruri catolice daca a facut asta sasi ia gardu si parta si sa plece la o biserica catolica si de glumele care le face si despre liturghi si interese financiare sunt prosti enoriasi ca acepta a avea asa un preot

  3. Bine ca a facut maris de toate. Cum arata cimitirul inainte? Acum ca un preot face ceva ii acuzat. De ce nu era acuzat maris ca pastea vaca pe morminte si era o mizerie de nedescris. Pana si Casa Parohiala era locuita de fata lui. De ce atunci cand a trebuit sa lase locul altui preot a scos si prizele din perete? Acuma este curatenie si arata a cimitir. Invidia ca acest preot face ceva aduce controverse.

  4. Nu va este rusine sa vorbiti de rau pe un preot care face lucrari frumoase si trainice pentru biserica noastra. In cativa ani a construit pentru biserica cat alti intr-o viata. Chiar credeti ca va pleca cu tot ce a facut pentru noi in pensie? Nu vedeti ce frumusete de biserica se ridica ? Oare nu este o cinste pt. Borsa ?

  5. Parinte POP asta e multumire pt. tot ce faci pt. noi ! Sa le fie rusine ,dar nu o sa le fie, pt. ca omenii care va critica nu au puterea intelectuala de a vedea lucrurile bune .D-zeu o sa va ajute iar celor care va critica sa ii ajute pe masura ,, bunatatii ,, lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.