Schema prin care un afacerist și două angajate au obținut 1.000.000 €

Un om de afaceri cu societăţi comerciale în domeniul zootehnic şi doi angajați ai acestuia, contabila și administratorul firmei, au fost reţinuţi miercuri, 10 februarie, de procurorii DNA într-un dosar în care sunt acuzaţi de grup infracţional organizat şi fraudă cu fonduri europene de aproximativ 1.000.000 de euro. Potrivit procurorilor, Cristian Chișmorie ar fi creat o schemă de fraudare prin care a adus din Ungaria peste 300 de vaci din rasa Angus şi a primit subvenţii, fără a avea acest drept, notează Arad Online.

ATP Motors. Campanii de nerefuzat. Noi  îți găsim soluția!

Conform procurorilor de la Serviciul teritorial Timișoara al DNA, „omul de afaceri, sprijinit de cele două angajate, ar fi conceput și coordonat, în perioada 2016-2019, un plan având ca scop obținerea nelegală a unor subvenții pentru animale în valoare de 4.271.646 de lei, circa 1.000.000 de euro, prin fraudarea masivă a ajutorului de minimis (2016), precum și a fondurilor europene și naționale acordate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) în campaniile din anii 2017 și 2018”.

AGASTIA SERV – Descopera ofertele de nerefuzat FORD

Procurorii DNA spun că cei trei ar fi creat și folosit o schemă de fraudare în care ar fi implicat 30 de fermieri și exploatațiile zootehnice de creștere a bovinelor de rasă înregistrate pe numele acelor fermieri.

Oferte de nerefuzat 2021

Prin această schemă ar fi fost aduse din Ungaria aproape 300 de bovine de rasă (Aberdeen Angus), în condiții simulate, care ar fi dat drept de obținere de subvenții pentru creșterea lor.

În realitate, animalele nu îndeplineau cerințele obligatorii de subvenționare, însă cei trei ar fi creat aparența respectării cerințelor legale ale finanțării prin falsificarea certificatelor de origine și a pașapoartelor animalelor, prin falsificarea datelor de naștere/rasa animalelor în aceste documente, prin denaturarea adevărului în ceea ce privește existența taurinelor și categoria din care făceau parte animalele.

Aceste documente false ar fi fost prezentate instituțiilor cu atribuții de avizare, aprobare și finanțare, respectiv Direcția Agricolă Arad și APIA, ceea ce a determinat, în final, atribuirea subvențiilor.

Aberdeen Angus, după numele orașului Aberdeen (numită și Black Angus sau pe scurt Angus), este o rasă de taurine crescută pentru producția de carne. Creată în Scoția, în secolul al XVIII-lea, Aberdeen Angus are în prezent o arie mare de răspândire în întreaga lume. Este de culoare neagră sau roșie, fără coarne, cu greutatea corporală la vaci de 500-550 kg, cu un randament la tăiere, pentru animalele îngrășate, de 65-70%.

Joi, Cristian Chișmorie, administratorul și contabilul firmei au fost prezentați Tribunalului Timiș cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Sursa: libertatea.ro

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.