Schimbare majoră din noul an şcolar. Este total interzis din septembrie, ce trebuie să ştie elevii, părinţi şi profesorii

Noua lege a educaţiei va interzice telefoanele mobile în clasele primare din septembrie. La liceu, rămâne la latitudinea fiecărei şcoli.

Noul an şcolar 2023-2024. Numărul copiilor care petrec mai multe ore zilnic pe telefoane este în creştere. Cu toate că învaţă să folosească tehnologia cu dibăcie în epoca inteligenţei artificiale, psihologii atrag atenţia că timpul petrecut în exces pe telefoanele mobile poate să aibă un impact negativ asupra lor.

„Ca adulţi rămânem plăcut suprinşi de performanţele la care pot ajunge copiii, însă ignorăm problemele legate de sănătatea mentală şi fizică inclusiv. Pentru că în momentul în care consumăm sau stăm pe gadgeturi, şi poziţia corpului nu este una conformă. Nu suntem atenţi la mediul înconjurător şi la propria persoană şi suntem captivaţi de mediul online”, declară Jeni Chiriac, psiholog.

Mai multe ţări ca Franţa, Olanda şi Grecia interzic telefoanele mobile în şcoli, iar China limitează timpul petrecut pentru minori pe telefoane. Cum arată situaţia în România?

,,Aş sublinia faptul că şi România interzice în noua lege a educaţiei, care va intra în vigoare din septembrie. Interzice utilizarea la clasă a telefoanelor până la vârsta gimnazială. La liceu rămâne la latitudinea fiecărei şcoli, în funcţie de regulamentul intern pe care şi-l va face. Un pas facem şi noi”, dezvăluie Bogdan Raţiu, profesor de limbă şi literatură română, pentru ALEPH NEWS.

Fără telefoane mobile şi în Olanda

În Olanda, de anul viitor va intra în vigoare interdicția conform căreia elevii vor putea fi prezenți la ore doar cu pixul, caietele și cărțile, în instituțiile de învățământ secundar. Guvernul de la Haga cere directorilor școlilor să adopte până în luna octombrie un regulament intern în care să fie menționată noua normă.

Totuși, dacă telefoanele mobile, tabletele sau ceasurile inteligente vor fi cerute de către dascăli la ore sau dacă este vorba despre o urgență medicală, atunci elevii le vor putea folosi fără nicio problemă. ”Există tot mai multe probe care arată că telefoanele mobile au un efect nociv în timpul cursurilor”, spun autoritățile locale.

Programul cornul și laptele va continua și în anul școlar 2023 – 2024. Ce alimente vor primi copiii la grădinițe și școli

”Elevii se pot concentra mai puţin, iar performanţele lor scad”, potrivit unui comunicat al guvernului olandez. De altfel, ministrul educației, Robert Djkgraaf, a transmis o scrisoare camerei inferioare a parlamentului olandez în care și-a exprimat speranța îmbunătățirii învățământului.

”Chiar dacă telefoanele mobile sunt aproape împletite cu viețile noastre, ele nu se folosesc în clasă. Aici, elevii trebuie să fie capabili să se concentreze și să aibă suficient spațiu pentru a învăța bine. Telefoanele mobile perturbă acest lucru, știm din cercetări științifice. Trebuie să-i protejăm de asta”, apare în scrisoarea ministrului educației din Olanda, scrie Dutchreview.sursa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.