Schimbări MAJORE la produsele electrice şi electrocasnice. Totul va fi mult mai simplu!

Deputatul PSD Mihai Weber a iniţiat o propunere de modificare a Legii nr. 296 din 2004 care stipulează ca toate produsele electronice şi electrocasnice să aibă meniul şi setările şi în limba română, indiferent de ţara de origine a acestor produse. Consolele de jocuri, calculatoarele, telefoanele mobile, jocurile şi softurile acestora, sistemele de navigaţie GPS vor avea meniul şi setările în limba română, dacă propunerea deputatului PSD va deveni lege. Mai mult, toate toate documentele care însoţesc la vânzare produsele de folosinţă îndelungată, de la certificatul de garanţie, la instrucţiunile de folosire, vor fi redactate obligatoriu în română, dacă propunerea iniţiată de Weber va fi adoptată de Parlament.

Punctual, deputatul PSD propune modificarea şi completarea Legii nr. 296 din 2004 privind Codul consumatorului, astfel:

Documentele care însoţesc produsele de folosinţă îndelungată – certificatul de garanţie, declaraţia de conformitate, cartea tehnică, instrucţiunile de folosire, instalare, exploatare, întreţinere, eliberate de producător, vor fi redactate obligatoriu în limba română, indiferent de ţara de origine a acestora, fără a exclude redactarea lor şi în alte limbi.

Toate produsele electronice şi electrocasnice vor avea meniul şi setările şi în limba română, indiferent de ţara de origine a acestor produse, fără a exclude redactarea lor şi în alte limbi.

Consolele de jocuri, calculatoarele, telefoanele mobile, jocurile şi softurile acestora, sistemele de navigaţie GPS sau alte facilităţi vor avea meniul şi setările în limba română, indiferent de ţara de origine a acestor produse, fără a exclude redactarea lor şi în alte limbi.

Prevederile enumerate mai sus vor deveni obligatorii pentru toţi comercianţii şi toate produsele fabricate după data intrării în vigoare a acestor modificări, nu şi pentru cele aflate în stoc înainte de legiferarea modificărilor antemenţionate.

De asemenea, va fi interzisă distribuirea produselor care nu au certificatul de garanţie, declaraţia de conformitate, cartea tehnică, instrucţiunile de folosire, instalare, exploatare, întreţinere, eliberate de producător, meniul şi setările traduse în limba română, se mai arată în propunerea de modificare a Legii privind Codul consumului.

Prin aceste modificări consumatorii vor fi protejaţi în cazul în care utilizează greşit produsele cumpărate pentru că nu înţeleg setările şi indicaţiile scrise în altă limbă decât în limba română, spune Mihai Weber în expunerea de motive a propunerii legislative.

Propunerea legislativă a fost înregistrată la Senat pe 28 martie 2018 şi înregistrată la Consiliul Economic şi Social pe 11 aprilie 2018.

Sursa: economica.net

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.