Se dau ajutoare pentru încălzire! Care sunt primele persoane ce vor putea beneficia de acestea

Lista celor care primesc ajutoare pentru încălzire în timpul sezonului rece s-ar putea mări și, în plus, aceștia ar putea primi un supliment financiar lunar pentru energie pe tot parcursul anului. Toate acestea sunt stipulate într-un proiect de lege lansat recent de Ministerul Muncii.

Proiectul de lege lansat în dezbatere publică va oferi posibilitatea şi celor cu venituri de până la 810 lei pe persoană din familie şi de 1.445 lei pentru persoanele singure să solicite un ajutor pentru încălzire în sezonul rece. În prezent, veniturile maxime pe baza cărora poate fi solicitat ajutorul pentru încălzire sunt stabilite la 800 lei pentru persoană din familie şi 1.082 lei pentru persoanele singure.

Așadar, Ministerul Muncii dorește prin acest proiect de lege să stabilească cuantumul ajutoarelor şi în funcţie de veniturile beneficiarilor. Dacă va fi votat proiectul de lege, cei cu venituri mici vor primi un ajutor care va acoperi în întregime cheltuielile cu energia termică. Românii ale căror venituri se află la limita maximă vor primi o compensare de minimum 10%.

În funcţie de tipul de încălzire folosit, persoanele vulnerabile pot primi până la:

    • 250 lei/lună pentru gaze naturale;
    • 500 lei/lună pentru energie electrică;
    • 80 lei/lună pentru combustibili solizi şi petrolieri.

Cei care au venituri lunare mai mici de 810 lei persoană din familie sau 1.445 lei pentru persoanele singure pot beneficia de un supliment financiar, pe lângă ajutorul pentru căldură, în funcţie de sursele de furnizare a energiei utilizate:

– 30 lei pentru consumul de energie electrică;
– 10 lei pentru consumul de gaze naturale;
– 10 lei pentru consumul de energie termică;
– 20 lei pentru consumul de combustibili solizi şi petrolieri.
În situaţia în care singura sursă de energie utilizată este energia electrică, suplimentul poate fi majorat până la 50 lei pe lună. Acest supliment pentru energie va fi acordat pe tot parcursul anului, fără a fi limitat la perioada noiembrie – 31 martie, cum este în cazul ajutorului acordat pentru încălzire.

Dar cine este consumatorul vulnerabil? Ei bine, aceasta este ”persoană singură/familie, care, din motive de boală, vârstă, venituri insuficiente sau alţi factori, ar trebui să beneficieze de măsuri de protecție socială și servicii suplimentare pentru a-și asigura cel puțin nevoile energetice minimale”.

Consumatorii vulnerabili care sunt vizaţi de acest proiect de lege sunt împărţiţi în următoarele categorii:

  • consumatori vulnerabili din motive de venit;
  • consumatori vulnerabili din motive de vârstă;
  • consumatori vulnerabili din motive de sănătate;
  • consumatori vulnerabili ca urmare a faptului că gospodăria se află în zone izolate

SURSA

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.