Se ieftineşte curentul! Vezi cât va veni factura începând cu luna martie

curentANRE a decis să scadă 4 lei din preţul final al energiei electrice, diminuând contribuţia pentru cogenerare şi certificate „verzi”. Preţul rămâne oricum mai mare ca anul trecut, pentru că populaţia trebuie să susţină, din ianuarie, şi plata acelor certificate verzi de care este scutită marea industrie. Următoarea ajustare a preţului la curent va fi făcută la 1 iulie

Preţul final al curentului scade cu 1%, de la 1 martie, în urma unui ordin ANRE emis zilele trecute, care a prevăzut reducerea componentelor „certificate verzi” şi „bonus pentru cogenerare” cu 4 lei, spune preşedintele ANRE Niculae, Havrileţ, pentru ECONOMICA.NET.

“Am făcut calculele şi am decis micşorarea componentelor de cogenerare şi certificat verde cu 4 lei. Aceasta înseamnă aproximativ 1% din preţul final al energiei electrice. Curentul se ieftineşte cu 1%, cel puţin până la 1 iulie, când refacem calculele, odată cu trecerea la următorul prag de liberalizare a pieţei ”, explică Havrileţ.
Din 1 ianuarie 2015, preţul final reglementat pentru consumatorul casnic a crescut cu 0,26%, prin ordin ANRE. La această creştere s-a adăugat însă o alta de 1,8%, pentru că, din acest an, plătesc şi certificatele verzi de care, prin lege, este scutită marea industrie, ceea ce a făcut ca februarie să aducă facturi mai mari cu 2% faţă de sfârşitul anului trecut. 

Cum, din martie, ANRE, ieftineşte curentul cu 1%, rămâne alt 1% ca procent de creştere al facturilor faţă de sfârşitul lui 2014. Următoarele ajustări ale preţului vor fi făcute de ANRE la 1 iulie, când piaţa consumatorilor casnici va fi liberalizată în proporţie de 50%, faţă de 40% în prezent.

Populaţia primeşte curent din două surse,  nucleară şi hidro, care contează în proporţie de 60% în preţul  acestei mărfi. Restul reprezintă achiziţii de pe piaţa liberă. Preţul curentului este însă acelaşi pentru toată ţara, 155 lei/MWh sau 0,15 lei/kWh, la care se adaugă o suită de taxe şi tarife care îl măresc de trei ori până acasă la Dumneavoastră.
Preţul final pe care îl plătim pentru energia electrică conţine 10 componente, dintre care preţul propriu-zis al energiei reprezintă doar 30,9%, potrivit datelor Transelectrica. Acest procent reprezintă o medie, în funcţie de coşul de energie de care beneficiaţi, în funcţie de zonă şi furnizorul ales. Restul componentelor sunt o suită de taxe şi tarife care măresc preţul curentului de trei ori, de la producător la consumator acasă. Din acestea trăiesc restul companiilor care aduc curentul de la producător la gospodărie şi statul, care îşi ia partea sa din taxe şi impozite.

Citeşte mai multe aici

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.