SE SCHIMBĂ BANII! Nu e o glumă!

bitcoinAu fost adoptate noile reglementări pentru industria bancară, menite să le permită băncilor să-şi extindă afacerile în zona IT şi să recunoască monedele virtuale ca funcţionând în regim similar cu banii.

Potrivit noilor reglementări, holdingurile bancare din Japonia vor putea cumpăra companii din sectorul IT, măsura având rolul de a promova serviciile financiare inovatoare bazate pe noile tehnologii – aşa-numitele servicii fintech – şi să le permită băncilor să dezvolte noi sisteme de reglare a tranzacţiilor.

Astfel, monedele virtuale sunt recunoscute ca valoare şi ca instrument ce poate fi folosit în efectuarea de plăţi şi care poate face obiectul transferurilor digitale.

De asemenea, pieţele de schimb care tranzacţionează monedele virtuale vor fi reglementate de Autoritatea de Reglementare a Serviciilor Financiare, guvernul sperând că astfel va preveni spălarea de bani şi va crea un strat suplimentar de protecţie pentru utilizatorii monedelor virtuale.

Totodată, în UE, Luxemburg a devenit primul stat UE care a acordat licenţă unui bitcoin exchange, Bitstamp, devenită astfel instituţie de plăţi recunoscută oficial şi reglementată conform legii, potrivit International Business Times. Bitstamp poate procesa acum plăţi în toate cele 28 de state UE. Compania operează din 2011 şi este al treilea mare operator de tranzacţii cu bitcoin la nivel global, după volum.

Este pentru prima dată când un bitcoin exchange ajunge pe picior de egalitate cu companiile financiare tradiţionale care procesează plăţi.

Bitstamp a anunţat totodată că le va permite utilizatorilor să schimbe monedă virtuală bitcoin pe euro reali şi viceversa.

Procesul de licenţiere a durat doi ani, iar Bitstamp a trebuit să obţină avize de la autoritatea de reglementare financiară şi comisia de supraveghere a industriei financiare din Luxemburg, să se supună unui audit Ernst & Young şi unei evaluări a sistemelor de securitate.

UE încearcă să stabilească un cadru legal pentru monedele virtuale, primele drafturi de reglementări fiind aşteptate în luna iunie a acestui an.

Comisia Europeană a anunţat că ar putea obliga operatorii de plăţi cu monedă virtuală şi serviciile de tip portofel electronic destinate utilizatorilor de monedă virtuală să pună la dispoziţia autorităţilor datele de identificare ale clienţilor.

Sursa: economica.net

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.