Creşterea preţurilor pentru consumatorii casnici alimentaţi în regim reglementat, survenită la 1 iulie, face ca ofertele de electricitate în sistem de piaţă concurenţială să fie mult mai avantajoase. Teoretic, pare a fi cel mai bun moment pentru schimbarea contractului de energie electrică. Iată cele mai bune oferte de energie electrică.
De la 1 iulie, preţurile la energia electrică livrată consumatorilor casnici în regim reglementat de stat au crescut în medie cu 8% la nivel naţional, cu un vârf de 11,6% în Bucureşti. Măsura a fost decisă de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), ca urmare a preţurilor mari de achiziţie a energiei furnizorilor de ultimă instanţă (FUI- Enel, Electrica, E.On şi CEZ) din piaţă, dat fiind că în prima parte a anului preţurile la electricitate pe piaţa spot au atins maxime istorice.
În condiţiile în care, în sistem reglementat preţurile au crescut, rămâne varianta, încurajată chiar de ANRE, de a schimba contractul de furnizare şi de a trece în regim de piaţă concurenţială.
„Eu, de exemplu, la mine acasă am acelaşi furnizor şi de energie, şi de gaze. Oferta pe energie electrică este negociată şi este mult mai mică decât oferta furnizorului de ultimă instanţă din zona în care locuiesc. Plus că este mult mai simplu, pentru că am relaţie cu o singură firmă de furnizare, şi de gaze, şi de energie”, a declarat preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ.
Havrileţ a precizat că, de la 1 iulie, a crescut preţul doar pentru consumatorii casnici care sunt alimentaţi de furnizorii de ultimă instanţă, adică cei tradiţionali: Enel, E.ON, CEZ şi Electrica, în funcţie de zona în care locuiesc. „Pentru consumatorii care au încheiat contracte cu furnizorii pe piaţa liberă, preţul nu creşte, ci rămâne cel din contractul aflat în vigoare”, a arătat el.
Cele mai bune oferte
Dat fiind îndemnul lui Havrileţ. ECONOMICA.NET a consultat comparatorul de tarife pe care ANRE îl pune la dispoziţia publicului şi vă arată, mai jos, care este cea mai bună ofertă de energie electrică pentru cele opt zone de distribuţie din România. Am selectat oferta pentru cel mai mare oraş din fiecare zonă, pentru un consum casnic de până la 2.500 KWh pe an, adică maximum 208 KWh pe lună.
Bucureşti (Muntenia Sud). Cea mai bună ofertă în sistem de piaţă liberă este a furnizorului Tinmar Energy, care oferă un preţ final de 0,456 lei/KWh,. Potrivit datelor din calculatorul ANRE, preţul este cu 21% mai mic decât cel practicat de furnizorul de ultimă instant din zonă, Enel Energie Muntenia, în sistem reglementat. Următoarele cele mai bune două oferte, vin de la Enel, cu acelaşi tip de abonament pentru piaţa concurenţială, Enel Fix Online, şi de la E.On, cu oferta E.On Family Fix.
Constanţa (Dobrogea). Cea mai bună ofertă în sistem de piaţă liberă este tot a furnizorului Tinmar Energy, care ine cu un preţ final de 0,494 lei/KWh, cu 18,6% sub cel practicat de furnizorul de ultimă instanţă din zonă, Enel Energie. Apoi, vin ofertele în sistem de piaţă concurenţială ale Enel şi E.On.
Iaşi (Moldova). Tot Tinmar Energy are cea mai bună ofertă în regim de piaţă concurenţială: 0,503 lei/KWh, cu 22% sub cea a furniozorului de ultimă instanţă din zonă, E.On Energie România. La fel, urmează în ordine Enel şi E.On.
Timişoara (Banat). Cu un tarif de 0,4724 lei/KWh, tot Tinmar Energy are cea mai bună ofertă, cu 18.7% sub cea a furnizorului de ultimă instanţă din zonă, Enel Energie. Următoarele cele mai bune două oferte, vin de la Enel şi de la E.On.
Galaţi (Muntenia Nord).Tot Tinmar Energy are cea mai bună ofertă, cu un preţ de 0,476 lei/KWh, cu 21,8% sub cea a Electrica Muntenia Nord, furnizorul de ultimă instanţă din zonă, Apoi, vin ofertele în sistem de piaţă concurenţială ale Enel şi E.On.
Craiova (Oltenia). Tinmar Energy are şi aici cea mai bună ofertă. Preţul de 0,4975 lei/KWh este cu 20,6% sub cel practicat în regim de furnizor de ultimă instanţă de CEZ, furnizorul tradiţional al zonei. Celelalte cele mai bune două oferte vin tot de la Enel şi E.On.
Cluj (Transilvania Nord). Tot Tinmar Energy are cea mai bună ofertă: 0,4759 lei/KWh, cu 21,8% sub preţul de furnizor de ultimă instanţă al Electrica Transilvania Nord. Cele mai bune oferte, de după cea a Tinmar, vin tot de la Enel şi E.On.
Braşov (Transilvania Sud). Cu un preţ de 0,485 lei/KWh, mai mic cu 14,7% decât cel al Electrica Transilvania Sud, tot Tinmar Energy are cea maai bună ofertă, fiind urmată de Enel şi E.On.
Tinmar Energy este cel mai mare furnizor de pe piaţa concurenţială, exceptând grupul Electrica. În 2016, compania a avut o cotă de de 9,1% din această piaţă. Compania este românească, fiind deţinută de omul de afaceri Augustin Oancea din Câmpina. Compania a avut în 2016 o cifră de afaceri de 2,33 miliarde de lei şi a raportat un profit de 14,5 milioane de lei.
De reţinut că, potrivit informaţiilor din comparatorul ANRE, oferta Tinmar Energy este valabilă până la finalul lunii iulie.
Sursa: economica.net