Se schimbă legea în România! Cine va ieși la 70 de ani la pensie

La ce vârstă vor putea să iasă la pensie dacă își doresc acest lucru? Un act normativ în acest sens a apărut deja.

Profită acum : Ofertă de nerefuzat

Ofertă de nerefuzat . Cum facem un concediu reușit cu bani puțini!

Oferta de nerefuzat  la President Hotel & Resort**** din Băile Felix

Oferta de nerefuzat: Hotel Barátság Hajdúszoboszló

START OFERTE:Destinatii pentru toate gusturile si bugetele in toate colturile lumii

Profită acum:Early Booking

  AGASTIA SERV – Descopera ofertele de nerefuzat FORD

Se schimbă vârsta de pensionare, iar cei care vor dori să iasă la pensie la 70 de ani vor putea să facă acest lucru. Un proiect de lege care vizează modificarea legislației privind învățământul superior prevede aceste aspecte.

Mai exact, conform actului normativ, profesorii se vor putea pensiona până la împlinirea vârstei de 65 de ani. De asemenea, cei care vor dori să rămână titulari vor putea face acest lucru până la împlinirea vârstei de 70 de ani.

Un alt proiect de lege mai arată de asemenea că și profesorii din învățământul preuniversitar vor putea să rămână titulari în funcția didactică până la împlinirea vârstei de 70 de ani.

La ce vârstă se vor putea pensiona de acum cadrele didactice?

Pe de altă parte, trebuie menționat faptul că decizia privind continuarea activității unui cadru didactic sau de cercetare după pensionare este luată de Senatul universitar din instituțiile de învățământ superior de stat, particulare şi confesionale. Decizia este luată în baza criteriilor de performanță profesională şi a situației financiare, se mai arată în proiectul de lege.

În cazul în care decizia este una favorabilă pentru cadrul didactic respectiv, universitatea va trebui să încheie cu angajatul, anual, un contract individual de muncă pe durată determinată. Actul normativ mai prevede de asemenea și faptul că toate cadrele didactice pensionate, care nu au calitatea de titular, vor putea fi plătite și în regim de plată cu ora.

În același timp, o altă prevedere a proiectului vizează stabilirea unor reguli care vor fi aplicate în învățământul preuniversitar. Mai exact, profesorii vor avea posibilitatea, în cazul în care nu le-a fost emisă încă decizia de pensionare, să își mențină anual, la cerere, funcția didactică de titular peste vârsta standard de pensionare, până la vârsta 70 de ani.

Ce prevede actuala lege a educației?

Menționăm faptul că actuala Lege a educației, nr. 1/2011 prevede că în prezent, în cazul învățământului superior, personalul didactic, dar și cel de cercetare se pensionează la vârsta de 65 de ani. Totodată, conform legii, în cazul în care universitățile nu pot acoperi normele cu titluri, acestea pot decide menținerea calității de titular cu toate drepturile și obligațiile acestei calități.

Nu este însă stabilită limita de vârstă propusă în noul proiect de lege, adică cea de 70 de ani. De cealaltă parte, în cazul învățământului preuniversitar, legea actuală prevede de asemenea că personalul didactic de predare titular din învățământul preuniversitar, cu gradul didactic I sau cu titlul științific de doctor, poate să rămână în activitate până la trei ani peste vârsta de pensionare, atunci când dovedește o competență profesională deosebită.

Sursa: capital.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.