Se schimbă legea. Încă o categorie de români nu va mai putea lucra la cerere după pensionare

Încă o categorie de români nu va mai putea lucra la cerere după pensionare, dacă un nou proiect de lege aflat în dezbatere la Camera Deputaților va modifica noua lege a învățământului superior.

Ei sunt românii care nu vor mai putea lucra după ce ies la pensie. Se schimbă legea
Suma incredibilă pe care o va primi un român ce câștigă în prezent 8.000 de lei, la pensie. pentru a vede.

Profesorii universitari nu vor mai putea lucra cu mult peste vârsta legală de pensionare și vor fi obligați să iasă la pensie. Un proiect de lege aflat în dezbatere la Camera Deputaților vizează eliminarea unei prevederi din noua lege a învățământului superior nr. 199/2023, mai exact, a celei ce permite ”persoanelor care îndeplinesc condițiile pentru a se pensiona la împlinirea limitei legale de vârstă să-și continue activitatea fără limită de vârstă”, scrie avocatnet.ro.

Inițiatorii proiectului de lege consideră că ”această reglementare este nocivă pentru învățământul superior, deoarece permite cadrelor didactice să rămână titulare pe post, fără limită de vârstă, fără evaluarea anuală a performanţelor acestora, conferindu-le acestora un privilegiu viager. O astfel de reglementare va bloca orice intrare în sistemul de învăţământ universitar, atâta timp cât posturile ocupate vor fi blocate de conducerile universităţilor, după bunul plac”.

Cu alte cuvinte, se propune eliminarea posibilității ca senatul universitar din instituțiile de învățământ superior de stat, particulare și confesionale să poată decide continuarea activității unui cadru didactic sau de cercetare după ce iese la pensie, în baza unui contract pe perioadă determinată de un an, cu posibilitatea de prelungire anuală conform cartei universitare, fără limită de vârstă.

Legislația actuală prevede că personalul didactic și de cercetare se pensionează la împlinirea vârstei de 65 de ani, iar la cererea cadrului didactic, se poate menține statutul de titular până la finalul anului universitar în care împlinește vârsta de pensionare.

Totodată, propunerea limitează la cel mult trei ani perioada în care universitățile pot menține calitatea de titular în învățământ și/ sau în cercetare, cu toate drepturile și obligațiile ce decurg din această calitate.

Pentru ca noul proiect să devină lege, trebuie adoptat în Parlament, iar mai apoi promulgat de președintele Klaus Iohannis și publicat în Monitorul Oficial.sursa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.