SE SCHIMBĂ LEGEA! TOŢI ŞOFERII TREBUIE SĂ OBŢINĂ ACEST ACT!

Astăzi a a vut loc o nouă rundă de discuții între principalii actori implicați în realizarea proiectului legii asigurărilor obligatorii. Surse din piață ne-au declarat că se dorește implementarea unui contract cadru de asigurare, contract în baza căruia se va încheia apoi polița de răspundere civilă auto, permițându-se astfel încheierea de polițe RCA pe perioade determinate, chiar și de o lună. Deocamdată nu se știe exact ce anume va fi înscris în CEDAM, polița RCA sau contractul.

S-a schimbat legea RCA: constatarea daunelor se face in maximum cinci zile

S-a schimbat legea RCA: constatarea daunelor se face in maximum cinci zile

Fiecare mașină împreună cu șoferul ei va avea la bază un contract comercial, contract în baza căruia va fi apoi încheiată polița RCA. În respectivul contract se va stipula pe ce perioadă se realizează polița RCA, o luna sau două, două luni vara și trei iarna, în funcție de necesitățile asiguratului. Apariția acestui contract de asigurare se datorează solicitărilor făcute de transportatori care au cerut printre altele ca autovehiculele cu activitate sezonieră să aibă poliță RCA doar pe perioada în care mașinile sunt active.

Transportatorii solicită ca pentru autovehiculele cu activitate sezonieră (diverse tipuri de maşini, scutere, mopede, remorci sau peridocuri) să fie încheiate poliţe RCA doar pe perioada în care sunt în activitate. Ca să existe siguranţa că aceste vehicule nu vor circula fără poliţă RCA, transportatorii propun ca la cererea proprietarilor să se suspende înmatricularea şi implicit dreptul la circulaţie. În aceste condiții, RCA pentru o lună devine posibil, urmând ca, dacă pe parcursul unui an, vehiculul respectiv va mai circula pe drumurile publice perioada următoare să fie stabilită în contract, iar polița de asigurare să fie plătită în perioada respectivă.

În acest fel, ar creşte gradul de cuprindere RCA, fapt care ar duce la o temperare a tarifelor pe această poliţă de asigurare. Singura problemă acum este felul în care va fi înregistrată în baza de date comună a asigurătorilor CEDAM acest contract, în așa fel ca principiile de bonus malus să funcționeze în continuare perfect.

În prezent, polița RCA se poate încheia pe o perioadă de șase luni sau un an.

De asemenea, în ciuda opoziției manifestate inițial de asigurători, sistemul de decontare directă va fi inclus după toate probabilitățile în noua lege a RCA. Sistemul de decontare directă permite păgubiților să opteze între asigurătorul persoanei vinovate sau asigurătorul propriu pentru a-și recupera prejudiciul suferit în urma unui accident auto.

Proiectul legislativ își dorește să găsească soluții pentru majorarea gradului de cuprindere a asigurărilor RCA.

surse:economica.net

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.