Sef de Vama si 47 de politisti de frontiera, condamnati definitiv la inchisoare!

politisti-frontiera-vamesi

Închisoare cu executare pentru 48 de polițiști și vameși . Alţi 14 au primit fiecare doi ani de închisoare cu suspendare. Aceștia au fost cercetați în cazul mitei din Vama Siret, un dosar deschis în anul 2011.

Comisar de politie Aurel Anea, fostul sef al Vamii Siret, a fost condamnat definitiv de Inalta Curte de Casatie si Justitie la cinci ani inchisoare cu executare pentru savarsirea infractiunilor de luare de mita si constituire de grup infractional organizat, transmite Agerpres.

Tot la cinci ani inchisoare au fost condamnati si alti 47 de politisti de frontiera de la Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Siret: Elena Rohetki (fosta Agapi), Constantin Doru Andrisan, Daniel Barba, Vasile Balici, Dorel Chirila, Andrei Ciobanu, Marcel Coroi, Mihaela Elena Cosic, Manuel Costache, Ramona Costiuc, Ilie Cozmei, Elena Cozminiuc, Cristian Filipoaia, Daniel Grigoras, Adrian Grosu, Traian Constantin Hai, Adrian Holca, Toader Iliesi, Georgeta Jacota, Virgil Jitariuc, Gheorghe Lavrgic, Radu Lucanu, Vasile Luchean, Florin Lupu, Florin Matei, Adrian Mudrac, Danut Neagu, Gheorghe Neamtu, Rodica Nichiforiuc, Cristian Nicolovici, Gheorghe Pavlovici, Lucian Pintilii, Silviu Pomphaci, Luchian Posmangiu, Fanel Radacina, Bogdan Rurac, Viorel Ruste, Vasile Sasu, Vasile Secrier, George Slevoaca, Florj Sticlet, Sorin Strugar, Sorin Sumanariu, Loghin Timoci, Cristinel Tiprigan, Ilie Zahariuc si Catalin Zahariuc.

Au primit cate 2 ani inchisoare cu suspendare politistii de frontiera Virgil Buliga, Daniela Capatana, Alina Mandiuc, Vasile Perceac Simota, Marinel Giza, Vasile Hrituc, Adrian Iuga, Florin Macovei, Mihaela Neamtu, Florin Pavaloaia, Iulian Radu, Valentina Colotelo (fosta Sauciuc), Mihai Tocila si George Ungureanu.

In acelasi dosar, Simion Coroliuc, Nicu Schipor, Sorin Scladan si Lazar Ungureanu (lucratori vamali si sefi de tura) au fost condamnati la cate 5 luni inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei, pentru savarsirea infractiunii de dare de mita.

Instanta a confiscat de la condamnati diverse sume de bani primite ca mita, cel mai mult avand de achitat fostul sef al Vamii Siret, Aurel Anea, respectiv 23.913 lei.

Decizia instantei este definitiva.

In acest dosar, procurorii DNA au dispus trimiterea in judecata a 62 de ofiteri si agenti de politie de frontiera din cadrul PTF Siret, judetul Suceava, precum si a patru lucratori vamali din cadrul Biroului Vamal Siret.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis pe 27 aprilie 2011, in sarcina inculpatilor s-au retinut infractiuni de luare de mita, dare de mita in forma continuata si constituire – aderare – sprijinire a unui grup infractional organizat.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut ca, in perioada septembrie 2010 – ianuarie 2011, cei 62 de politisti de frontiera au pretins, primit ori acceptat, direct sau indirect, suma totala de peste 3,6 milioane lei si alte bunuri de la persoanele care au tranzitat frontiera, in scopul de a nu-si indeplini atributiile de serviciu privind controlul la frontiera si a le permite introducerea in Romania a unor bunuri, in general tigari din Ucraina, peste limita legala admisa.

DNA preciza ca banii colectati de la cetatenii care tranzitau punctul de frontiera erau ascunsi in diverse locuri din incinta PTF Siret, mai ales in mobilierul Laboratorului criminalistic, iar la finalul turei erau impartiti conform unor cote stabilite, fiecare primind, prin redistribuire, o parte din mita incasata in cursul turei. Sumele erau cuprinse intre 8.000 de lei si 25.000 de lei, in functie de riscul asumat si de ‘incasarile’ realizate.

De asemenea, in perioada decembrie 2010 – ianuarie 2011, Simion Coroliuc, Nicu – Cezar Schipor, Sorin Constantin Scladan si Lazar Ungureanu, in calitate de lucratori vamali (sefi de tura), i-au dat lui Aurel Anea, sef al PTF Siret, aproximativ 24.000 lei, pentru ca acesta sa nu-si indeplineasca atributiile de serviciu privind controlul la frontiera si urmarirea respectarii legii de catre intregul personal din punctul de trecere a frontierei.

foto:arhiva

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.