Şeful ANAF recunoaşte că în instituţie se mai ia şpagă: „Nu este un fenomen de masă. Prin digitalizare se poate reduce tentaţia”

Şeful ANAF recunoaşte că în instituţie se mai ia şpagă: „Nu este un fenomen de masă. Prin digitalizare se poate reduce tentaţia”

Președintele ANAF, Lucian Heiuș, a declarat că „6-7 inspectori” au fost prinși în flagrant luând șpagă anul acesta și că au fost arestați, dar spune că fenomenul nu este unul generalizat în cadrul instituţiei pe care o conduce.
Lucian Heiuş, şeful ANAF, a mai menţionat, în acest context, rolul digitalizării, astfel încât contribuabilul să nu mai aibă contact direct cu inspectorii.

„Din păcate da. Anul asta am avut în jur de 6, 7 inspectori care au fost prinși în flagrant și au fost arestați direct”, a răspuns Heiuş, la Digi24.

Întrebat cum pot fi evitate astfel de situații, el a răspuns că nu mai trebuie să meargă nimeni în control fără ca în spate să existe o analiză de risc din care să rezulte clar că sunt întrunite elemente, care să justifice controlul.

Heiuș a adăugat că poți reduce tentația reducând la maximum contactul dintre inspectori și agenții economici.

„Cu cât reușim sa digitalizăm mai repede, să avem acces direct din biroul inspectorului la contabilitatea firmei cu atât vom reduce mai mult contactul direct dintre inspectori si contribuabili. Nu e un fenomen de masă. O mână de oameni aruncă o anatemă asupra întregului ANAF, unde majoritatea sunt oameni cinstiți, dedicați profesiei. Din păcate mai există și asemenea oameni.

Există o Direcție de integritate în care implementăm anumite proceduri, scopul e să identificăm persoanele predispuse spre asemenea fapte, să creăm proceduri ca să evităm ca o persoană să fie tentată. De exemplu, o echipă de control, formată din două persoane, ar trebui ca la șase luni să se schimbe, să nu existe o relație prea apropiată, de prietenie, în acest sens.

Mi-aș dori ca pentru obținerea unei eșalonări la plată, de exemplu, să nu mai fie nevoie ca contabilul, cetățeanul, să ajungă în contact cu Fiscul, să pui datele în program electronic și să se transmită datele ca să se aprobe, iar calculul să îl facă computerul, nu omul”, a explicat președintele ANAF.sursa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.