Semnal de alarmă tras de senatorul PMP Maramureș, Iustin Talpoș! Mai multe Consilii județene și primării sunt în incapacitate de a achita salariile angajaților

Semnal de alarmă tras de senatorul PMP Maramureș, Iustin Talpoș! Mai multe Consilii județene și primării sunt în incapacitate de a achita salariile angajaților.

Situația administrațiilor locale și a consiilor județene  ajunse în risc de incapacitate de plată a salariilor angajaților a ieșit la iveală după ce senatorul PMP Maramureș, Iustin Talpoș,   a solicitat  Ministrul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene un răspuns privind acest aspect, la data de 18 decembrie 2017.

Solicitarea senatorului Iustin Talpoș, având ca obiect -Administrații publice locale aflate în incapacitate de plată :

“Stimate domnule Viceprim-ministru,

Odată cu majorarea salariilor din administrația publică multe instituții au fost prinse pe picior greșit. În unele administrații, salariile chiar s-au dublat, ajungându-se astfel în situația în care nu mai există banii necesari pentru cheltuielile de funcționare. Marea majoritate așteaptă rectificarea bugetară, în caz contrar vor intra în incapacitate de plată.

În presă au fost relatate și semnalate cazuri în care banii de investiții au fost direcționați către salarii, afectând astfel în mod negativ comunitățile din zonă.

Având în vedere că numeroși ordonatori din administrația publică locală au dat dovada de lipsă de viziune, prin faptul că nu au avut în vedere incapacitatea de plată în cazul majorărilor salariale și pericolul intrării în starea de insolvență, vă rog să răspundeți la următoarele întrebări:

  • Care sunt Consiliile Județene din țară care au solicitat sprijin financiar pentru a evita incapacitatea de plată și care este cuantumul sumele cerute?
  • Care sunt Primăriile din țară care au solicitat sprijin financiar pentru a evita incapacitatea de plată și care este cuantumul sumele cerute?”

Răspunsul adresat de vicepremierul Paul Stănescu, senatorului Iustin Talpoș menționează :

În ceea ce privește suplimentarea fondurilor necesare achitării salariilor personalului din cadrul administrațiilor publice locale , vă comunicăm faptul că la nivelul direcției de specialitate din cadrul Ministrul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene au fost înregistrate 16 solicitări , din care 11 de la consilii județene (Consiliul Județean  Mureș, Consiliul Județean Satu Mare, Consiliul Județean Vâlcea, Consiliul Județean Maramureș, Consiliul Județean Prahova, Consiliul Județean Tulcea, Consiliul Județean Bihor, Consiliul Județean Bacău, Consiliul Județean Bistrița Năsăud, Consiliul Județean Harghita și Consiliul Județean Mehedinți), 2 solicitări de la municipii (Sectorul 2 al Municipiului București și Municipiul Medgidia) și 3 solicitări de la comune (comuna Știubeni, județul Botoșani, Comuna Șoimuș, județul Hunedoara, comuna Didești, județul Teleorman) , însă volumul de fonduri solicitat pentru salarii nu poate fi identificat din suma totală solicitată. “

 Conform răspunsului dat de vicepremierul Paul Stănescu, întreaga responsabilitate privind numărul maxim de posturi și plata integrală a drepturilor de natură salarială a angajaților din instituțiile și autoritățile publice o au ordonatorii de credite :

ordonatorii de credite stabilesc numărul maxim de posturi care se finanțează din fonduri publice, pentru instituții și autorități publice, indiferent de modul de finanțare și subordonare, astfel încât să se asigure plata integrală a drepturilor de natură salarială acordată în condițiile legii, cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate prin buget

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.