Semnal de alarmă tras de specialiști: motivul pentru care multe roșii de pe piață au țugui

Mulți români evită să cumpere din piețe roșiile care au acel țugui destul de întâlnit pe tarabe. Și asta pentru că se tem că țuguiul trădează stimularea plantei cu chimicale pentru o coacere cât mai rapid. Specialiștii spun că oamenii au dreptate doar pe jumătate. Un anumit soi are acel mucron, însă nu este foarte pronunțat.

ATP Motors. Campanii de nerefuzat. Noi  îți găsim soluția!

AGASTIA SERV – Descopera ofertele de nerefuzat FORD

Oferte de nerefuzat 2021

Comercianții îi liniștesc pe cumpătători și le spun că ţuguiul tomatei este doar o trăsătură a hibridului Prekos. Și horticultorii cu experiență confirmă existenţa acestui mucron la roşiile bulgăreşti Prekos. Acest soi este preferat de mulți legumicultori datorită caracterului timpuriu.

”Sunt foarte puţine soiuri de cultură care în mod natural produc acest mucron dat de gena B. Practic, este un caracter de soi, aşa cum este la Prekos. Moţul este însă mai mic şi apare la 20 la sută dintre roşiile de pe o plantă”, spune Costel Vânătoru, cercetător la SCDL Buzău, potrivit Adevărul.

Potrivit specialiştilor, Prekos F1 este un hibrid foarte timpuriu, recomandat pentru producţia de primăvară în sere şi solarii. Această varietate de tomate ajunge la maturitate în 95 de zile de la semănare. Unii dintre legumicultori se feresc să cultive hibridul cu această trăsătură, pentru a evita reacţiile negative ale clienţilor care au impresia că toate roşiile ţuguiate sunt stimulate chimic.

”Eu îl evit pentru că există acea confuzie că sunt tratate cu anumite substanţe care le grăbesc coacerea. La noi, doar dacă face un pic de moţ lumea întreabă dacă nu cumva le-am dat cu ceva” spune Mircea Tatu, fermier din judeţul Buzău.

Alertă alimentară: Fructele și legumele din piețe, pline de pesticide

Multe din legumele și fructele prezente pe piața din România sunt pline de pesticide. Este avertismentul specialiștilor care lucrează în laboratoare. Aceștia au emis peste 20 de astfel de avertizări în numai cinci luni.

”Sunt periculoase aceste pesticide dacă nu sunt folosite corespunzător, dacă nu se respectă doza de utilizare și mai grav, dacă sunt folosite produse neautorizate. Trebuie să fim atenți în primul rând de unde cumpărăm și cea mai bună cale ar fi analiza de laborator. Dacă ne referim la tomate, noi nu avem în România nicio creație, nici hibridă, nici soi, care să nu prezinte semințe. Deci, un indiciu clar, dacă tăiem un fruct de tomate și nu descoperim în interiorul lui sămânță, putem să credem că a fost maturat forțat sau vorbim de un hibrid importat”, a declarat Costel Vînătoru, cercetător în legumicultură și inginer agronom.

Sursa: antena3.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.