Senatorul AUR, dr. Chertif Costache: România trebuie să treacă de la transportul pacienților arși la tratarea lor în condiții demne

După tragicul incendiu din Clubul Pulse, din Kocani (Macedonia de Nord), care a provocat moartea a 59 de tineri și rănirea altor 155, autoritățile macedonene au activat mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene, solicitând sprijin pentru tratarea victimelor.
România, prin Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), a oferit ajutor doar prin transportul a patru pacienți intubați în Lituania. Senatorul AUR, dr. Chertif Costache, atrage atenția asupra realității dureroase: „Asta știm să facem – să transportăm pacienți. Nu să-i tratăm.”
„Explicația dată de șeful DSU, Raed Arafat – «locurile noastre sunt foarte limitate» – confirmă ceea ce știm cu toții: în cei nouă ani de la tragedia din Clubul Colectiv, România nu a reușit să construiască efectiv centre funcționale pentru tratarea marilor arși. Noile paturi au rămas doar pe hârtie, iar centrele pentru mari arși au fost blocate administrativ.”
Senatorul AUR subliniază faptul că modificările legislative operate de Ministerul Sănătății, în special cele realizate sub mandatul ministrului Alexandru Rafila, au afectat grav implementarea proiectelor pentru înființarea acestor unități esențiale. În plus, lipsa băncilor de piele și de organe face imposibilă funcționarea reală a centrelor de arși, oricât de moderne ar fi dotările teoretice.
„Nu am învățat nimic din propria tragedie și, din păcate, nu învățăm nici din tragediile altora. În loc să construim spitale reale, cu secții specializate, rămânem la stadiul de transportatori de pacienți, nu vindecători ai celor grav arși.”
Problema tratării marilor arși a fost una dintre temele centrale ale mandatului său în Senat. Senatorul Chertif Costache acuză faptul că invocarea austerității bugetare a dus la amânarea sistematică a proiectelor vitale în domeniul sănătății și anunță că nu va renunța la propunerea de reînființare a secțiilor de arși în spitale.
„La fiecare rectificare bugetară, la fiecare discuție despre bugetul național, voi readuce în atenție această urgență medicală și morală. Este obligația noastră, ca aleși ai poporului, să reparăm ce alții au abandonat.”
Senatorul AUR face un apel public pentru tranziția reală a sistemului medical românesc de la reacție la prevenție, de la promisiuni la fapte, de la transport la tratament.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.