Senatorul Cristian-Niculescu Țâgârlaș: avocații vor putea accesa baza de date privind evidența persoanelor!

Un nou proiect care vine în sprijinul avocaților devine realitate. Începând cu 15 Octombrie 2023, avocații vor putea accesa baza de date privind evidența persoanelor.
„Am participat la testarea aplicației dezvoltate de Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date (DEPABD), la sediul UNBR, și am remarcat că este funcțională și pregătită să fie pusă la dispoziția avocaților.

Interogarea bazei de date se va realiza de UNBR, la solicitarea avocatului, în baza unei taxe, doar dacă acesta justifică un interes legitim al clientului. Cererea va fi soluționată în cel mult 3 zile lucrătoare, comparativ cu termenul de 45 până la 90 zile, cât durează în momentul de față.
Dreptul avocaților de a accesa datele necesare îndeplinirii atribuțiilor legale de asigurare a accesului la justiție într-un termen rezonabil a fost introdus în legea profesiei în 15 aprilie 2023 și prevede că informațiile nu pot fi utilizate decât în scopul pentru care au fost cerute, fiind interzisă, sub sancțiunile prevăzute de lege, divulgarea lor către terțe persoane sau utilizarea lor pentru crearea unei baze de date personale.
Mă bucur că implementăm acest proiect și că pot să-mi susțin colegii avocați, astfel încât să își desfășoare activitatea în beneficiul unei act de justiție eficient.”, a transmis senatorul PNL de Maramureș, Cristian- Niculescu Țâgârlaș

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.