Senatorul Cristian Niculescu Țâgârlaș: noi modificări adoptate privind ompletarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ!

Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări a adoptat, marți, un raport de admitere asupra Proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ (L683/2022).

Conceptul de „consorţii administrative” este un concept nou, menţionat în cadrul PNRR în contextul susţinerii reformelor ce vizează creşterea capacităţii administraţiei publice locale de inter-relaţionare şi de accelerare a realizării investiţiilor la nivel local pentru îmbunătăţirea furnizării serviciilor publice oferite cetăţenilor şi creşterea nivelului de trai.
Consorţiile administrative devin un mecanism mai facil şi eficient de cooperare între unităţile administrativ-teritoriale, care contribuie la diminuarea impactului negativ al capacităţii administrative reduse a unor unităţi administrativ-teritoriale.
Consorţiile administrative au un dublu rol: pe de-o parte de a asigura realizarea unor activităţi necesare pentru exercitarea atribuţiilor date prin lege unor unităţi administrativ-teritoriale cu capacitate administrativă insuficientă şi, pe de altă parte, de a stimula fenomenul asociativ la nivelul administraţiei publice locale şi transferul de expertiză şi practici unitare.
Proiectul de lege răspunde unor situaţii de blocaj de la nivelul unor unităţi administrativ-teritoriale, generate de dizolvarea consiliilor locale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.