Senatorul Dan Ivan: demersul USR a dus la adoptarea OUG privind deșeurile. Incendierea, îngroparea și abandonarea deșeurilor se lasă cu închisoare și amenzi!

Guvernul a adoptat OUG prin care cei care incendierea sau îngroparea de deșeuri duce la închisoare între 3 – 5 ani. Totodată, amenzile vor fi între 10 mii – 20 de mii de lei pentru cei care abandonează deșeuri la întâmplare.

„După ce USR a depus o moțiune împotriva Ministrului Mediului pentru că nu face nimic să protejeze mediul, guvernul s-a grăbit să facă ceva.
În consecință,s-a adoptat ordonanță de urgență foarte prost scrisă, al cărui subiect este incendierea oricărui tip de obiect, cu amenzi de peste 2000 euro.
Intenția bănuiesc că era una bună, însă este o aberație din punctul de vedere al expunerii sale și a interpretării deopotrivă.
Scopul central al modificării legislative trebuia să fie arderea miriștilor și a deșeurilor.
Stoparea poluării prin oprirea de arderi masive de deșeuri este o țintă întradevăr potrivită în contextul actual și ar putea avea impact de asemenea în această perioadă în care aprinderea miriștilor au adus prejudicii majore societății și mediului înconjurător.
Însă a considera o infracțiune „prăjirea micilor în spațiul public” este o aberație, mai ales că se apropie 1 mai. Știm cu toții că vor sfârâi grătarele la marginea padurilor.
Cât despre mecanismul de prevenție, acesta funcționează pe mai multe piloane, unul dintre ele fiind alcătuit din activitatea autorităților și îndeplinirea conformă a obligațiilor pe care acestea le au. Însă corupția masivă care a pus stăpânire pe acest domeniu, dovada numeroaselor cazuri de înlaturare din funcții a oamenilor care își execută îndatoririle ca la carte și semnalează problemele sistemului, este cea care dictează astfel de hotărâri pripite, de a legifera în mod absurd norme inaplicabile.” a transmis senatorul USR de Maramureș, Dan Ivan

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.