Senatorul de Maramureș, Talpoș Iustin ia atitudine: Măsura “cost per elev” pune în pericol calitatea educației!

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ amenință cu proteste sau chiar grevă generală, după ce legea salarizării și revoluția fiscală au scăzut salariile angajaților din unitățile școlare, în loc să le crească, așa cum au promis guvernanții în mod repetat. Un alt motiv de nemulțumire este sistemul de plată a cadrelor didactice și a personalului auxiliar care a trecut de la primării la inspectoratele școlare si se alocă în funcție de numărul de elevi. Măsura “cost per elev”a determinat ISJ-urile și directorii unităților de învățământ să ia în considerare măsuri extreme pentru a gestiona situația și a se încadra în buget precum: comasări de clase, blocarea ocupării posturilor, eliminarea turei de noapte a paznicilor, plata parțială a orelor suplimentare, disponibilizarea sau reducerea numărului îngrijitorilor, eliminarea plății suplinirii, dar și restrângerea dosarelor pentru gradația de merit.

Senatorul de Maramureș, Talpoș Iustin continuă să facă demersuri pentru rezolvarea situației extrem de gravă din învățământul românesc. De când a început noua sesiune parlamentară, a cerut în fiecare săptămână noului Ministru al Educației lămuriri cu privire la impactul pe care îl va avea Legea salarizării și ultimele modificări aduse Codului Fiscal asupra personalului didactic, auxiliar și nedidactic din unitățile de învățământ din țară și din Maramureș.

Contactat de JurnalMM, senatorul Iustin Talpoș a declarat că “Guvernul nu s-a bazat pe niciun studiu de impact când a făcut aceste modificări. Elevii mai slabi pregătiți datorită suprapopulării claselor, profesori concediați sau puși pe drumuri între mai multe localități pentru a-și întregi normele de catedră, diferența mare care se va crea în timp foarte scurt între învățământul rural și cel urban, nu au reprezentat motive suficient de puternice pentru a gestiona diferit aceste alocări de buget. Atâta timp cât  guvernanții continuă să aplice experimente legislative asupra celor mai importante sisteme din societate cum este și cel educațional, refuzând să-și asume efectele incompentenței de care a dat dovadă până în prezent, concluzia poate să fie doar una : nu se mai poate funcționa în aceste condiții”

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.