Sfânta Liturghie Arhierească la Catedrala Istorică din Baia Mare         

Duminică, 8 ianuarie 2023, care este dedicată de Biserica Ortodoxă începutului propovăduirii Domnului, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat, după o tradiţie deja încetăţenită, prima Sfântă Liturghie Arhierească de după Anul Nou la biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” Baia Mare, cunoscută cu numele de Catedrala Istorică, împreună cu soborul de preoţi şi diaconi  de la Centrul Eparhial şi ai sfântului locaş de închinare şi în prezenţa unui mare număr de  credincioşi.

„S-au încheiat sfintele sărbători creştine de iarnă. Suntem în prima duminică din noul an, prima duminică după Botezul Domnului, care coincide întotdeauna cu începutul misiunii Mântuitorului şi începutul propovăduirii Evangheliei Împărăţiei lui Dumnezeu, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Tradiţional, pentru că nu putem fi de sărbători la Catedrala Istorică, am făcut un obicei, spre bucuria părinţilor şi a credincioşilor, să fim în prima duminică din noul an la Catedrala Istorică şi să săvârşim Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, deoarece, de hramul acestei Catedrale Istorice „Adormirea Maicii Domnului” nu putem să fim prezenţi, întrucât suntem la marile mănăstiri şi după 15 august suntem invitaţi în teritoriu cu insistenţă pentru sfinţiri şi resfinţiri de biserici, deoarece se întorc românii din diaspora acasă la sfârşitul lunii august. Aşa că am revenit. Aici ne-am început activitatea ca Arhiereu, am slujit primele Sfinte Liturghii şi ne amintim cu multă emoţie cât de plină era Catedrala atunci. Erau mai puţine biserici în municipiul Baia Mare. Cât de plină era Catedrala la slujbele arhiereşti. Aici a slujit Înaltpreasfinţitul Justinian, până la sfinţirea demisolului noii Catedrale Episcopale „Sfânta Treime”. Aici şi la biserica „Sfântul Nicolae”, biserica simbol, biserica de suflet, şi aici ne-am bucurat împreună cu credincioşii şi cu preoţii, cu Consiliul Parohial de sfintele sărbători şi de slava cea sfântă şi luminoasă a sfintei noastre Ortodoxii. Dăm slavă lui Dumnezeu pentru binecuvântarea acestei zile şi pentru faptul că ne-am întâlnit cu sănătate în noul an şi spunem tuturor un an binecuvântat şi „La Mulţi ani!” celor care au fost sărbătoriţi la întâi ianuarie, cât şi în 7 ianuarie, celor cu numele de Vasile şi Ioan şi tuturor credincioşilor, fiilor şi fiicelor Bisericii noastre, precum şi păstorilor de suflete.”

Sfânta Liturghie Arhierească

După o primire deosebit de frumoasă, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în Altarul sfântului locaş de închinare. Soborul a fost alcătuit din Arhim. Dr. Casian Filip, vicar eparhial administrativ, Pr. Asist. Univ. Dr. Ioan Marius Sabou, paroh,  Pr. Adrian Terec, coslujitor, Pr. Daniel Tirean, inspector eparhial control financiar intern, coslujitor, Pr. Andrei Costinaş, fost paroh, pensionar, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, Baia Mare, Diac. Radu Ioan Anton, Ipod. Vasile Pop.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Florian Vois, şi corul bisericii, dirijat de Gabriela Cânţa. La priceasnă a cântat Arhid. Vlad Verdeş.

 

Cuvântul de învăţătură

Un vast şi frumos cuvânt de învăţătură a rostit Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin despre începutul propovăduirii Mântuitorului, adică

„…despre tot ceea ce a urmat după ce Mântuitorul, la 30 de ani, a coborât din Nazaret, unde a vieţuit până la 30 de ani, împreună cu Fecioara Maria, mama Lui, pentru că Bătrânul Iosif murise între timp, la Iordan, unde a fost botezat de către Ioan. Ioan a primit poruncă să-L Boteze pe Hristos şi să-L arate lumii. Ioan avea această conştiinţă că este trimis de Dumnezeu ca să pregătească poporul pentru primirea Mântuitorului.”

„Ioan Botezătorul era ultimul şi cel mai mare prooroc, mare, pentru că a fost Înaintemergătorul Domnului în toate: şi-n naştere (a fost vestit de îngeri, s-a născut natural, nu ca Mântuitorul, de la Duhul Sfânt, din părinţii bătrâni, cu viaţă sfântă, Dreptul Zaharia şi Elisabeta), cu 6 luni înaintea Mântuitorului. A început predica cu 6 luni înainte de a se Boteza Hristos şi a murit înaintea Mântuitorului de moarte martirică. Nu a fost ispitit de gândul că este mai mare decât Hristos. Îşi cunoştea limitele mandatului. Ioan Botezătorul a fost unic, mare şi sfânt, că a spus: nu sunt eu. Eu am fost trimis să-I pregătesc calea şi să-L arat oamenilor. Să vi-L arat. Şi aşa L-a arătat: a doua zi după Botez, Mântuitorul trecea prin zona în care boteza Ioan şi L-a arătat. A zis: iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatele lumii. Acesta este despre care v-am spus că vine după mine bărbat, care a fost înaintea mea, care este mai mare decât mine şi căruia nu-I sunt vrednic, aplecându-mă, să-i dezlag cureaua încălţămintelor. Ioan este unic şi prin faptul că a pregătit poporul pentru primirea Mântuitorului şi prin faptul că l-a îndemnat la pocăinţă şi l-a conştientizat că legea nu-l ajută suficient şi că trebuie să-şi îndrepte viaţa, să se întoarcă către Dumnezeu, iar cuvântul lui avea o autoritate supremă, pentru că Ioan Botezătorul a depăşit barierele biologice ale firii. A trăit în pustie până la 30 de ani şi s-a hrănit cu miere sălbatică şi cu lăcuste, şi cu rădăcini, şi cu muguri. Cu ce găsea acolo în pustie. A fost deasupra oricărui om. De aceea, este zugrăvit în icoane cu aripi. E simbolul vieţii monahale, a celor ce se retarg în mănăstiri şi trăiesc departe de lume o viaţă neamestecată cu lumea. A fost înger în trup. A fost numit înger de prooroci şi a trăit conform cu profeţia şi cu misiunea pe care a avut-o. L-a Botezat pe Mântuitorul, iar Mântuitorul, după Botez, se retrage în pustiul Carantanei, care este tot în preaja Iordanului, lângă Ierihon, pe stânca pustiului Carantanei, ca să se lupte corp la corp cu satana, pentru că a venit să-l învingă pe satana, în numele neamului omenesc şi să ne arate că satana poate fi învins. Războiul final trebuie să-l câştige omul, ajutat de harul lui Dumnezeu, prin post şi rugăciune. Acolo, în pustiu, 40 de zile n-a mâncat nimic şi nici nu a băut apă. S-a pregătit pentru marea misiune de ieşire în lume la propovăduire, cu post şi rugăciune. Mântuitorul nu avea nevoie de post şi rugăciune, dar aceasta a făcut-o ca să vedem noi cum trebuie să se pregătească oamenii pentru misiune. Pentru asta S-a pregătit Mântuitorul şi ne-a arătat că se poate, că satana poate fi învins cu post şi rugăciune.”

Distincţii

Câteva distincţii a acordat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin cu ocazia acestei Sfinte Liturghii. Una, Crucea „Ordinul Justinian Arhiepiscopul”, a fost acordată Părintelui Daniel Tirean, inspector financiar intern şi slujitor la acest Sfânt Altar, care 8 ani a slujit ca Arhidiacon al Înaltpreasfinţitului Părinte Justinian şi i-a fost un apropiat.

A doua distincţie a fost ridicarea la treapta Arhidiaconiei, cu dreptul de a purta Sfânta Cruce, a Diaconului Radu Ioan Anton, care slujeşte la această biserică de 17 ani, cântăreţ la strană, din care ultimii 8 ani ca diacon.

O altă distincţie, „Medalia Justinian Arhiepiscopul” a fost acordată Consiliului Eparhial actual şi celui dinaintea lui, pentru realizările din ultimii ani.

Părintele paroh Ioan Marius Sabou, după cuvântul de mulţumire, a dăruit Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin un frumos coş cu flori.

În cuvântul de încheiere, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a vorbit despre sărbătorirea, începând din acest an, a hramului Catedralei Istorice, în prima duminică dinaintea praznicului Adormirea Maicii Domnului, aici în Baia Mare, cât şi hramul Catedralei din Satu Mare, tot în duminica dinaintea marelui praznic al„Adormirea Maicii Domnului”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.