Sfântul Nicolae 2021. Ce este bine să dai de pomană în această zi pentru sufletele celor adormiţi

Anual, pe 6 decembrie, creştinii îl prăznuiesc pe Sfântul Nicolae, a cărui sărbătoare deschide seria sărbătorilor de iarnă. Acestei zile îi sunt specifice tradiţii şi obiceiuri pe care credincioşii le respectă pentru a le merge bine. Un obicei de la care mulţi nu fac rabat este acela al împărţirii de bucate oamenilor nevoiaşi.

ATP Motors. Campanii de nerefuzat. Noi  îți găsim soluția!

Ofertă de nerefuzat . Cum facem un concediu reușit cu bani puțini!

Oferta de nerefuzat  la President Hotel & Resort**** din Băile Felix

În această zi, gospodinele merg la biserică cu diverse bucate de post care, după ce sunt sfinţite, sunt împărţite celor sărmani.

Oferta de nerefuzat: Hotel Barátság Hajdúszoboszló

Oferte Speciale pentru Revelion in Tara si in Strainatate!

Profită acum: Vara în luna decembrie

Gospodinele pot pregăti pacheţele pentru sărbătoarea Sfântului Nicolae, care să conţină diverse legume şi fructe, dulciuri de post precum biscuiţi, napolitane, dar şi bucate mai consistente precum sarmale de post, orez cu ciuperci, mazăre cu morcovi, ardei umpluţi cu orez şi ciuperci sau salată de vinete.

De asemenea, este bine ca, pe lângă mâncare, să se dea de pomană şi haine sau încălţăminte. Preoţii recomandă ca bucatele şi hainele să fie date celor amărâţi pentru ca sufletele celor răposaţi să se bucure de ele, şi nu apropiaţilor – vecini sau rude care nu se află la mare nevoie. În acest caz, se crede că pomana nu este primită.

Cine a fost Sfântul Nicolae

Potrivit legendei lui Moş Nicolae, acesta ar fi fost episcop de Myra, recunoscut ca sfânt începând cu secolul al XVI-lea. S-a născut în jurul anului 280, într-o familie bogată, în localitatea Patara, în provincia Lichia, din partea asiatică a Turciei de astăzi.

Se spune că sfântul a salvat de la prostituţie trei surori foarte sărace. Tatăl lor, neavând zestre să le mărite, a decis să le vândă, dar Sfântul Nicolae le-a sărit în ajutor, aruncând punguliţe cu bani în camerele fetelor. Aceste pungi au nimerit în şosetele şi încălţările fetelor, de unde tradiţia punerii de cadouri în încălţăminte. Fetele s-ar fi căsătorit la scurt timp după „vizita” Sfântului Nicolae.

O altă minune a acestui sfânt este salvarea de la naufragiu, prin rugăciune, a unor marinari. Aşa s-a ajuns ca Sfântul Nicolae să devină ocrotitorul lor. Tot atunci, Sfântul Nicolae a înviat un tânăr corăbier care căzuse de pe catarg şi se înecase. De asemenea, în Alexandria, Sfântul Nicolae a vindecat mulţi bolnavi şi demonizaţi.

Moare în jurul anului 345, în localitatea Myra (astăzi Kocademre, Turcia).

Sursa: rtv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.