În data de 8 noiembrie, creștinii îi cinstesc și sărbătoresc pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, dată la care biserică celebrează și soborul (obștea) Sfinților Îngeri.
Această zi a început a se prăznui de creștini, ca sărbătoare a îngerilor, încă din secolul al V-lea d. Hr. și s-a răspândit repede în toată creștinătatea, arată muzeograful Gabriela Filip de la Muzeul Satului Baia Mare.
Sfânta Scriptură ne spune că îngerii sunt duhuri slujitoare, adică ființe spirituale fără trup, slugi credincioase ale lui Dumnezeu, ce populează lumea nevăzută, mijlocesc legătura Dumnezeu-Om și poartă de grijă oamenilor în lupta lor cu patimile și viciile.
În calendarul popular, Sfinții Arhangheli sunt cunoscuți sub denumirea de Arhanghelii. În lumea satului, aceștia sunt conducătorii cetelor îngerești, dar și cei care sunt răspunzători de a însoți sufletele morților în lumea de dincolo. Spre deosebire de îngerii obișnuiți, Arhanghelii au aripi, dar și săbii. „Arhanghelul Mihail poartă uneori la brâu Cheile Raiului, veghează la capul bolnavilor, iar ca naș, prezice moartea cumătrului. Bătrânii povestesc că Arhanghelul Mihail este cel care stă la capul omului atunci când e pe moarte, iar unii spun că dacă sfântul stă la picioarele bolnavului, acesta va trăi”, arată muzeograful Gabriela Filip.
În Maramureș sunt multe obiceiuri legate de această sărbătoare. „În satul Călinești, Maramureș, la data de 8 noiembrie, are loc Osâmbritul la Arhangheli, împărțirea oilor sâmbrașilor și cinstirea lor de către gazda stânii. În Ajunul sau în ziua Arhanghelilor (8 noiembrie) se dau de pomană ofrande alimentare pentru sufletele morților. Acest moment este cunoscut cu numele de Moșii de Arhangheli. Un vechi obicei spune că de această sărbătoare se aprind lumânări atât pentru oamenii în viață, cât și pentru cei trecuți în neființă fără lumânare sau dispăruți în împrejurări neprevăzute. În unele sate din Țara Lăpușului Luminația are loc de Arhangheli. „La noi în sat, s-o păstrat obiceiul de mai demult să ținem luminația de Arhangheli””, mai arată muzeograful maramureșean.